torsdag 21 november 2013

Klimatmötet åter ett misslyckande

UPPDATERAT
Det är alldeles som det ska vara att klimatmötet i Warszawa som slutar i morgon verkar bli ett fiasko. FN driver märkliga projekt och det här är ett av dem. Politiker och makthavare skyller allt på människans påverkan på klimatet.

Stormar och tyfoner, orkaner, tromber, tornador och översvämningar. Allt detta har funnits i alla tider, men det blir naturligtvis större konsekvenser med den folkmängd som nu finns på jorden och som aldrig tidigare har skådats.

Det är helt fantastiskt att bara några tusen dog i Filippinerna när så många som 96 miljoner bor där mot kring 25 miljoner för femtio år sedan. Jordbävningarna har krävt många fler liv, men de kan inte förutses och inte heller skyllas på klimatet.

Organisationerna som tågade ut från förhandlingarna i Polen eftersom de är så besvikna är extremisterna i sammanhanget. Folken på jorden ska tvingas till långtgående avtal tycker de som vill att naturen ska må bra, men inte människorna.

Önskvärt vore att ett världskrig eller något liknande drog ned människornas användning av apparater, bilar och annat som hör till civilisationen. Vi borde återgå till 1800-talet enligt dessa extrema organisationer eller åtminstone till förkrigstiden.

Greenpeace och Världsnaturfonden tillhör de organisationer som lämnade klimatmötet i förtid. Jordens vänner menar att det bara är tomt prat som har åstadkommits. Och att de industriella länderna har gett upp att göra något. Ibland är det så här vackert på jorden som bilden nedan visar, men vädret varierar med årstiderna, men är det verkligen sant att det har blivit värre?
23.11.2013
Klimatmötet jobbar nu på övertid för att försöka rädda något. De kunde inte sluta i går utan fortsätter. De har som mål att komma överens om en tidsplan, men inte ens detta verkar kunna åstadkommas.
25.11.2013
Som väntat blev det nästan inga resultat alls, vilket kan ses i ljuset av att det inte finns något vetenskapligt bestämt och enhetligt som säger att klimatet ändras. Men som sagt de som vill att det ska vara så vill också se resultat på internationella konferenser.
Här är naturen i sitt vackraste flor under midsommaren.

5 kommentarer:

  1. Jag är 68 år och jag kan bara intyga att under min tid så har vädret alltid varierat.
    Rune

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Rune! Jag fyller detsamma inom kort! Härligt att ha upplevt så mycket väder. Känns mer som tusen år eller så. ;)

      Radera
  2. Problemet med ekonomisk tillväxt är att den mäts exponentiellt, vilket innebär att t.ex. 4% tillväxt av t.ex. Sveriges ekonomi innebär en fördubbling på 18 år och ca. 80-90 gånger större ekonomi på 100 år, för att sedan rusa iväg till 250 miljoner större ekonomi om ca 550 år. Detta gör att vi måste producera och konsumera mer för varje år för att vår ekonomi ska gå ihop.

    I finanskrisens spår kom en del att hantera den ekonomiska verkligheten i Grekland genom att dela med sig, dela på gemensamma saker tex. Ägnade sig åt något som på 1800-talet kallades för allmänningen.

    Den största allmänningen är väl hela jordklotet, som är en otroligt vacker planet. Den ska vi nu lämna över till kommande generationer. Det är väl det som klimatmötet ytterst handlar om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi som fick förklara för sopgubbarna att allmänningen inte var vår. Det trodde de och skällde på oss för allt som var fel med vägen. Nä vi äger inte den utan betalar bara för den. För snöplogning och annat som behövs. Vi alla äger den plus ängarna runt den, vilket vi tyckte var självklart, men inte dagens sopgubbar. De levde kvar i uppe-nere-samhället och trodde vi ägde marken.

      För övrigt har vi så mycket mer prylar än vad som fanns när jag var liten. Har bott på landet på bondgård på somrarna där det inte fanns varmvatten inomhus, bara utedass och bada i varmvatten fick vi göra en gång på sommaren i brygghuset. Vi tvättade oss i kallvatten. Tvättmaskinen var en tunna där tvätten drogs runt av två människor som höll i ett handtag. Detta var inte före kriget utan efter. All tid gick åt för att överleva och få mat.

      Radera
  3. Debatten brukar alltid fokuseras kring om människor verkligen påverkar klimatet så mycket som vissa tror, men spelar det någon roll? Oavsett så borde vi satsa på en miljövänlig utveckling, för vår och planeten jordens framtid. Sättet vi lever på nu är inte hållbart, material och konsumtionen håller inte i längden.
    Jag har gjort en omröstning på plusett om människans klimatpåverkan: http://www.plusett.nu/omrostning-3843/tror-du-att-manniskans-utslapp-ar-orsaken-till-de-

    SvaraRadera