måndag 11 november 2013

Fantastiskt om inte fler har dött i tyfonen

Filippinerna är ett land där befolkningen har nästan fyrdubblats sedan början av 60-talet. Då fanns det omkring 25 miljoner där och nu är de omkring 96 miljoner invånare. Tyfoner har alltid funnits, men förr i världen fick de inte samma förödande konsekvenser för det fanns inte så många människor. Filippinerna är ett av världens mest tättbefolkade länder och naturkatastrofer drabbar därför hårt.

I Sverige bor det ungefär 21 invånare per kvadratkilometer i Filippinerna är den siffran kring 295 invånare. Det är ett rent mirakel om inte en miljon har omkommit tycker jag. Det kan vi i så fall vara glada för, men visst ska vi skicka hjälp. Det gör Sverige redan både som land och genom att vi bidrar så mycket till FN och andra hjälporganisationer.

Själv brukar jag - precis som kändisarna gör nu - ge bort en slant då och då. Det känns alltid bra att göra så. Och jag tycker att Stefan Löfven och Camilla Läckberg kan ge mycket mer än vad jag gör. De har råd. Svenskarna har redan skänkt 4,5 miljoner kronor till de drabbade.

Fler naturkatastrofer kommer med säkerhet att inträffa, men det är inte vårt fel. Människorna orsakar inte att jorden har blivit förstörd så att planeten nu hämnas på oss. Detta är ett magiskt tänkande, som också forskare tyvärr gärna anammar. Naturkatastrofer är en del av tillvaron på den här himlakroppen.

Vi behöver således inte döva våra samveten för denna förstörelse med att ge pengar och annat till länder som drabbas. Men vi kan hjälpa dem därför att det kunde lika gärna ha varit vi. Därför att det är medmänskligt att hjälpa andra människor. Och för att återställa detta paradisiska ö-land som såg ut som på bilden tills för bara några dagar sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar