lördag 30 november 2013

13-åring dödad på asylboende

UPPDATERAT
I ett bråk i Korpilombolo dog i natt ett 13-årigt ensamkommande flyktingbarn. Han blev dödad av en jämnårig som slog honom flera gånger i ansiktet. Han ramlade baklänges och slog i huvudet och blev medvetslös. Personalen rusade till och satte in hjärt-lungräddning, men det hjälpte inte.

Pojkarna hade bråkat flera gånger och polisen hade kallats dit tidigare under kvällen. Men innan de kom dit sade personalen att det var lugnt igen. Den misshandlande 13-åringen misstänks för dråp och ska lämnas över till sociala myndigheter. De andra barnen har flyttats till hotell för boendet är en brottsplats.

Gruppen ensamkommande barn är omkring 10 procent av alla asylsökande. Förra året kom ungefär 3 500 och de flesta, cirka 80 procent fick stanna. Pajala kommun där dödsmisshandeln inträffade har åtta platser för dessa barn och boendet har personal dygnet runt. Tre jobbade i går kväll och fler kallades dit när det blev bråk. Sex är anställda.

Kommunen har tagit emot flyktingbarn under ett drygt halvår. Invånarna har oroat sig över att det inte finns något att göra för ungdomar där, inte ens en ungdomsgård. Korpilombolo har drygt 500 invånare. Barnen bor på Tre Sågar, tidigare värdshus och ska ha "en trygg, motiverande och engagerande miljö för barnen/ungdomarna att bo och växa i". Så står det kommunens hemsida.

Kommuner som tar emot flyktingbarn får en halv miljon kronor per kalenderår. Dessutom 1 600 kronor per dygn per flyktingbarn plus att de kan ansöka om ytterligare 300 kronor per dygn hos Migrationsverket. För en liten ort som Korpilombolo blir det hisnande summor. Apropå det jag skrev i går kan man undra vad människovärdet är för de här barnen.
12:24
Kommunen höll presskonferens om händelsen. Det framkom att personalen hade sett när pojken föll till marken (tidigare har sagts golvet) och gett första hjälpen då. Socialjouren, enhetschefen plus en från förvaltningen var på boendet, men det räckte tydligen inte till. Slagsmålet ska ha inträffat omkring halvtolv till midnatt. Nej tydligen var det inomhus för det fanns personal i samma rum. 

Av 290 kommuner tar 240 nu emot ensamkommande flyktingbarn, men efter nyår tvingas alla kommuner ta emot dem. Kanske inte så bra? Alla verkar inte ha resurserna som krävs. Sverige tar emot flest ensamkommande barn i EU. De flesta kommer från Afghanistan och Syrien. Kostnaden för barnen är ungefär dubbelt så hög som för en äldre person med vårdbehov på ett äldreboende. 
20:06
Nu misstänks 13-åringen för vållande till annans död och misshandel, inte dråp som brottet betecknades som till en början. Efter förhör har rubriceringen ändrats. Sex vuxna kunde inte hålla ordning på åtta barn utan ett dog. Det gick så fort så de kunde inte göra något. Socialchefen menar att personalen hade koll på läget. Den döde 13-åringen kom för ett halvår sedan från Afghanistan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar