lördag 9 november 2013

Marilyn Monroe lever!

Javisst gör hon det. Det gör alla som har påverkat vår värld så mycket. Fast hon dog 36 år gammal precis som prinsessan Diana. Och jag har skrivit den enda svenska boken om henne. Om hela hennes liv. Den börjar så här:


"Jag föddes vid halvtiotiden på förmiddagen den 1 juni 1926 på Los Angeles General Hospital. Jag vet inte hur det var, kommer inte ihåg förstås, men tror inte det var alltför svårt. Min mamma hade inte ens berättat för sin bästa väninna att jag skulle komma. Gud vet hur hon lyckades dölja det. Enligt mitt födelsehoroskop så hade jag humor och därmed inbyggd distans till mig själv. Jag hade också ett outsläckligt behov av att stå i centrum. Dubbelnatur och depressioner fanns där också. Alla tvillingar har det där goda skrattet på sin sida och samtidigt kan de vara något helt annat. Teater, film, fotografi, musik, mysticism och poesi fanns för den som ville se. Redan från början. Genetiskt sett hade jag fått en underbar kropp av min mamma och pappa, ett bra ansikte, en bra grund att bygga vidare på."


4 kommentarer:

  1. Vet du om någon har skrivit en bok på svenska om den italiensk-franska sångerskan Dalida? En enastående sångerska, särskilt tycker jag, under hennes sista tjugo levnadsår. Vackra melodier, texter av hög klass, hennes vackra röst.
    Jag hade aldrig hört talas om henne förrän tidigt i våras då jag hörde hennes röst på min internetradio från en station som heter Chanteurs.com.
    Jag har nu ett drygt halvår letat sånger med henne på You Tube och även texter. Jag roar mig nu med ordbok och google och med det jag har i huvudet att översätta sångerna för att begripa vad de handlar om. Man kan säga att Dalida hjälper mig med franskan.
    Dalida ändade sitt liv 3 maj 1987 genom en överdos av sömntabletter och är begravd i Montmartre. Hon har även fått en plats uppkallad efter sig i Paris, Place Dalida.
    Rune

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr Rune vet ingenting om denna sångerska. Självmord är alltid förkastligt. Då får man bara börja om igen. Stor karma. Om du läser min bok får du veta hur det gick för Marilyn Monroe.

      Radera
  2. Jag skall söka din bok på biblioteket!
    Dalida hade/har säkerligen ett stort karma-plus på sitt konto. Hon gladde många människor, liksom Marilyn, och gör det än.
    Jag måste bjuda på en sång av henne på denna länk:
    http://www.youtube.com/watch?v=qxFdEBQYVe4
    Skulle den inte fungera så skriv Dalida - Dans la ville endormie i You Tubes sökruta.
    Tout s'efface autour de moi
    Lorsque la ville s'endort
    Je ne vis plus que pour toi
    Lorsque la ville s'endort
    Tous ces murs écrasés sous les toits
    Sont un décor

    Et les rues sans nom
    Que nous aimions
    N'ont plus de vie

    Dans la ville endormie
    Dans la ville endormie
    Où je veille encore

    Le silence me poursuit
    Lorsque la ville s'endort
    Je voudrai peupler la nuit
    Lorsque la ville s'endort

    Ce n'est plus que l'ombre de tes bras
    Et de ton corps
    L'echo de ta voix qui vibre en moi
    Toujours plus fort

    Dans la ville endormie
    Dans la ville endormie
    Où je veille encore

    Ton amour n'est pas ce que tu crois
    C'est un décor
    Mais un jour viendra
    Où tu sauras m'aimer plus fort

    Dans ton coeur endormi
    Dans ton coeur qui m'oublie
    Où je veille encore
    Où je veille encore
    Où je veille encore

    En text med poetisk kvalitet syns det mig och ytterligare förstärkt med den dramatiska musiken.
    Rune

    SvaraRadera
  3. Tack för länken den fungerade! Hon sjunger vackert. Om du bor i Stockholm finns min Marilynbok på Hornstulls bibliotek och på Stadsbiblioteket.
    https://biblioteket.stockholm.se/titel/275753

    SvaraRadera