tisdag 5 november 2013

En giftfri miljö

Det lär vi aldrig få. Titta här vad naturen frambringar nu i november! Gift inkapslad i något vackert. En härlig flugsvamp, som har tagit sig upp genom höstlöven på vår tomt. Fotograferad i dag efter en natts regn. Något har ätit av den så den är inte giftig för allt i naturen. Bara för oss.

Människor kan få illamående, kräkningar, förvirring, yrsel, synrubbningar, hallucinationer och kramper om de äter den. Barn kan lockas av utseendet och förvillas och även invandrare och turister för den är lik den ätliga kejsarflugsvampen, som växer i södra Europa.

Den har använts utblandad i mjölk som insektsmedel, därav namnet. Hjälpte också mot vägglöss om man hade sönderstött svamp i sängen eller på väggarna enligt Carl von Linné.


2 kommentarer:

 1. Jaså svamp användes alla fall till något av den svenska befolkningen förr, för äta svamp gjorde svenskarna inte.Inte bara det att svenskarna inte åt svamp de hade en fobisk motvilja mot svamp.
  Svampen har gjort en märklig resa från att vara det mest osvenska som finns till att vara det mest urkärnsvenska som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast själv tappade jag lusten att plocka svamp efter Tjernobyl. Inte kul. Tyvärr.

   Radera