lördag 16 november 2013

Myterna om president Kennedy

UPPDATERAT
Det är betydligt överdrivet att det finns massor med myter om mordet på president Kennedy. De flesta frågetecknen har rätats ut. Men det är med detta mord som med mordet på vår egen statsminister Olof Palme. Människor vill att det ska vara en konspiration, att det ska finnas en sammansvärjning för inte kan en enskild liten individ ta död på någon som är vald av ett helt folk. En så stor man, som symboliserade ett storslaget land. Jag minns fortfarande den dagen den 22 november 1963. Jag fick vetskap om mordet genom nyhetssändningen på kvällen i svensk TV.

Så här skriver jag om mordet på president Kennedy i en kommande bok om Jacqueline Kennedy  som heter Och i Washington blommar fortfarande magnoliaträden:  

"I och med att jag såg den kanadensiske dokumentären av Tom Lyons JFK The lost bullet från 2011 kändes Kennedymordet uppklarat. Denna dokumentär berättade att det verkligen var Lee Harvey Oswald som sköt presidenten. Varför och hur det i detalj hände sig kommer vi kanske aldrig att få veta, men denna film om Kennedymordet förklarar alla de tre skotten och att det var en enda man som sköt. Allt redovisas mycket noga in i detalj. De använder under inspelningen en bil, som är likadan som den öppna Lincoln presidentparet åkte i den dagen i Dallas, gatan är avspärrad så att de kan genomföra en iscensättning av skeendet. Sekund för sekund. Ett ungt ögonvittne såg Oswald i fönstret den dagen den 22 november 1963 och att han sköt. Han levde fortfarande för att kunna omvittna detta ännu en gång i filmen om detta mord. Ett av skotten, det andra som borde ha träffat bilen, smällde istället in i och genom plåten på ett av trafikljusen, som hängde över gatan. Kvar återstår två skott. Det första går in i Kennedy genom halsen. Det tredje skottet går genom hans skalle på ena sidan och fortsätter in i passageraren i framsätet Texasguvenören John Connally. Och Jacqueline Kennedy hade helt rätt. Det hjälper inte att få veta detta. Presidenten är fortfarande död. Mördad. Det är ett oåterkalleligt faktum."
Jag såg ett av de många program som går nu om president Kennedys tid. Och i slutet av programmet kom Jacqueline Kennedy och berättade om sin renovering av Vita huset. Hon fick inte säga så mycket för det var ju presidentens program inte hennes, men plötsligt säger hon: "Ja och här utanför planterade president Andrew Jackson magnoliaträd." Då tänkte jag att jag har nog valt rätt titel till min bok. Andrew Jackson var president mellan åren 1829 och 1837. Han var USA:s sjunde president.
4.1.2014
"JFK: Den förlorade kulan" går just nu på TV i kanal National Geographic. Se den om ni kan! Ett expertteam försöker lösa gåtan bakom mordet och den förlorade kulan.

2 kommentarer:

 1. Varför sträcker sig Jacguelin Kennedy sig mot livvakten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns två varianter: hon vill rädda någon bit från Kennedys skalle, finns berättat att hon lämnade ifrån sig en benbit, en övertro på medicinsk kunskap kanske, eller att hon ville att han skulle vara hel. Eller att hon vill ha hjälp av secret servicemannen.

   Jag anar en konspirationsteori bakom frågan, för det finns på nätet att Kennedy blir skjuten av chauffören. För skottet kommer från fel håll. Nej det blir han inte. Inte heller står det någon i buskarna. Han blir skjuten av Oswald som var kriminell och kommunist, som hade emigrerat till Sovjet och skaffat sig en rysk hustru, men som upptäckte att Sovjet inte var paradiset. Eftersom vi aldrig vill tro att en stor president, vald av folket kan bli skjuten av någon i dagsljus med ett gevär så vill människor ha konspirationsteorier.

   Visst det var många som var arga på Kennedy, men det räcker med en man med gevär för att ta död på en människa. Jag skriver inte så mycket om detta i min nya bok, den börjar med mordet, men boken Och i Washington blommar fortfarande magnoliaträden handlar om Jackie Kennedy och vad hon känner och går igenom. Magnoliaträden är legio i Washington. De finns överallt och har stått där i hundratals år. De är symboler för det bestående, för något vackert som varje år slår ut i full blom.

   Radera