fredag 29 november 2013

En tredjedel i världen har TBC

UPPDATERAT
En lågstadielärare har upptäckts på Lidingö med sjukdomen tuberkulos och de barn som utsatts för smittan får nu äta olika penicillinsorter under några månader. Eftersom vi reser mycket så kan vi också drabbas av denna sjukdom. I världen har en tredjedel av befolkningen tuberkulos.

I Sverige har 313 fall av turberkulos rapporterats under första halvåret i år och under 2012 var det 645 fall under hela året. I Sverige dör ungefär 20 personer per år i denna sjukdom. Bland barn under 15 år har 23 fall rapporterats 2012. Alla barnen utom två var födda i annat land än Sverige.

Globalt har tuberkulos förvärrats av hivepidemin och spridningen av resistent tuberkulos. I Sverige ingår inte längre vaccin mot TBC allmänt, men under särskilda omständigheter kan det erbjudas.

Denna sjukdom hade min kusin som litet barn på 40-talet, men den ansågs utrotad i stort sett i Sverige. Men nu är den tillbaka igen. År 1940 insjuknade omkring 18 000 i Sverige. Förr i tiden  innebar det lång sjukhusvistelse. Så var det för min kusin. Hon lever fortfarande.
16:36
Fyra barn är konstaterade vara smittade med tuberkulos på Christinaskolan i Högsätra på Lidingö.

2 kommentarer:

  1. Säg nåt som inte massinvandringen för med sig. "Vi reser så mycket" - vilken lögn. Vilka "vi"? Jo, dem som reser hit från länder långt bort för att slå ned sina bopålar och få livstids försörjning. Ett tillkommande problem är deras årliga hemresor som bidrar till att ta hit epidemier av både virus och t ex vägglöss. Det värsta är dessutom att soc betalar hemresorna. Det finns domstolsbeslut på att de inte kan neka detta. När började Sverige spåra ur så till den milda grad?
    /Katrin

    SvaraRadera
  2. "Ligger stabilt". Vilken lögn! Kolla denna statistik,
    http://www.smi.se/statistik/tuberkulos/

    SvaraRadera