fredag 8 november 2013

Taxi var god dröj!

Så bra att slippa åka taxi! Jag gjorde det när jag jobbade natt på DN och hade fri resa hem efter nattskiftet. Men sedan dess har jag inte åkt taxi.

Och i Göteborg ska man akta sig ännu mer för att åka taxi och särskilt med Taxi Kurir. De undanber sig kunder med vissa åsikter. Detta riktar sig mot sd och andra partier till höger. Men de menar att de vill ha mera mångfald. Det är nog ett slag i luften. Vem vill anlita ett taxibolag som värderar människor efter åsikter? Pengar är det som gäller. Pengar! I ett företag vill säga.

Taxiförare har alltid bestått av en brokig skara människor. Men att de skulle utesluta någon från sina bilar för att de tror att de har vissa åsikter har aldrig hänt. Taxi Kurir har haft problem med många klagomål, vilket beror av att de har vuxit för fort enligt bolaget. Här skrev GP kritiskt om bolaget. Uppdrag Granskning har också berättat om Taxi Kurir.

Och det är inte lätt för vissa att veta hur de ska vända sig. Jimmies konditori fick ta ned skylten när de enbart ville samla in pengar till Irene "Tårtan" Matkowitzc så att hon skulle kunna betala sina böter. De ville inte stödja ett brott utan bara vara snälla.

Precis som att annonserna som handlade om att köpa sexiga underkläder till Fars Dag betydde att vara kärleksfull! Vilken missuppfattning. Så far är numera transvestit? Eller är far pedofil? Hur man än tolkar denna kampanj så hamnar man i diket. Ridå!
Sådana här härliga bilar åkte vi i förr. Det kallades för att "ta bullen".  
Och dessa fina Volvo fanns också kvar på 60-talet. De höll. 

6 kommentarer:

  1. Att pengar skulle vara det enda styrande när det gäller privata företag tror jag bara stämmer delvis. Speciellt för mindre företag och företag under uppbyggnadsfas så finns det nog också många andra faktorer som driver. Extremfallet är ju uppfinnaren Håkan Lans som nyligen sågs på tv i en dokumentär. Otäck historia om en duktig driftig person som enbart verkar drivas av ett genuint teknikintresse. När han till slut äntligen får massor av pengar efter åratals domstolstvister, då satsar han omedelbart dem i nästa projekt! Ännu svårare! Även om det är ett extremfall så visar det nog ändå på den inneboende energi som kan frigöras av ren nyfikenhet och genuint intresse.

    Nu börjar det ju ligga i tiden att företag skall anamma andra värderingar än pengar. Dvs humanistiska ideal eller politiska samhällsvärderande idéer. Det kan i första vändan låta positivt och som ett steg i rätt riktning. Men.

    Om ett nytt företag startar upp med en allmänt intressant företagsidé, utanför miljösektorn eller liknande. Har då personerna på ett naturligt sätt massor av humanistideal högst på önskelistan för sin företagsidé? Nej knappast. Möjligen om verksamheten på ett naturligt vis anknyter till miljöteknik eller humanistiskt anstruken hantering av människor. Men generellt inte.

    Vilka är det då som lägger sig till med de här humanistiska attityderna eller politiskt gångbara värderingarna? Jo, stora bolag. Konglomerat som har mycket med media och politiker att göra. Som vill krypa under huden på den vanliga konkurrensmarknaden och hitta genvägar, finvägar, in till politikernas gunst och ännu hellre, plånböcker. Stora bolag som kan avsätta hela avdelningar med humanistiska värderingsanalytiker eller liknande. För att smidigt samspela med politiker och media.

    Medan mindre, mer kreativa och sakinriktade företagare inte har resurser att satsa på detta också. Som knappt har pengar till vanlig reklam eller marknadsföring. Nu blir det ytterligare en dimension att brottas mot. En luddigare mer mediastyrd retorik och profil. Samtidigt som politiker och kommunala uppköpare gärna vill se sig själva i sammanhang med goda humanistiska entreprenörer. Som helst också skall ge stora garantier och intyg för att uppköparna skall få ha ryggen fri. Denna pr-verksamhet tillsammans med jättegarantier och försäkringar får sedan skattebetalarna och den vanlige lille mannen betala för. Med pengar som han kanske rentav skulle vilja satsa på en liten företagsidé han råkar bära på istället.

    SvaraRadera
  2. Jag får lust att ge dig "Långrandig" som signatur. ;) Mycket snack och lite verkstad som man brukar säga. Utan pengar drivs inte ett enda företag och allra minst taxiverksamhet. Det blir konken direkt. Även Håkan Lans fick väl lön när han arbetade på FOA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den korta versionen är att en ökad sammanblandning av ekonomiska, politiska och propagandistiska värden närmar samhället mot en mer korporativistisk ordning.

      Samtidigt som parlamentarismen just nu riskerar instabilitet efter valet.

      Vilket på flera sätt kan vara olyckligt. Och som politiker bör man nog vara lite misstänksam mot företagare som ivrigt talar sig varma för olika humanistiska värden. Speciellt om det tycks gynna dem själva.

      Radera
  3. Appropå bilarna.Allting såg snyggare ut förr.Bilar,båtarna,tågen, husen,städerna och kläderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. Var i ett köpcentrum häromdagen och det var robotliknande och sterilt med metallisk musak och en automatisk röst som bröt in och sa: välkommen trevlig shopping. Jag satte mig ned en stund på en metallbänk, som var iskall. Och tänkte på Nairobi, där terroristerna slog till. Det kunde lika gärna ha varit här för alla köpcentra ser likadana ut. Samma recept världen över. Inget ska vara individuellt. Kläderna var svarta och vita i alla affärer. Märkligt.

      Radera