söndag 24 november 2013

Inga kärnvapen i Iran

Det har varit målet för förhandlingarna mellan stormakterna och Iran. Nu verkar det målet ha uppnåtts. Iran ska kunna använda kärnenergi, men inte anrika uran så att det går att tillverka kärnvapen.

Iran utsätts därmed inte för några nya sanktioner och de ska också få del av det som har hållits tillbaka med sju miljarder dollar i lättnader. Om landet inte håller sin del av avtalet går det att att backa och trappa upp sanktionerna igen, sade president Barack Obama. Det är ett tillfälligt avtal, som ger tid för att få igenom ett mer långtgående och längre permanent avtal. Inspektioner ska också göras för att se att avtalet hålls.

Detta är en balans som har upprätthållits i världen sedan 60-talet när Sovjet hotade USA med raketer på Kuba, som skulle ha kunnat bära kärnvapen. Bara omkring 14 mil fågelvägen från USA och Florida. Den 22 oktober 1962 talade president Kennedy till USA i TV och berättade att de hade upptäckt raketbaser på Kuba och han sade att Sovjet måste backa. Amerikanska fartyg försatte Kuba i karantän och fler skepp skulle inte få gå i hamn på Kuba.

Hade presidenten den gången sagt ordet "blockad" hade det betytt krig för så känsligt var läget i världen då. Under några dagar låg de amerikanska och sovjetiska skeppen vända mot varandra ute på havet och ingen av stormakterna gav efter.

Men de båda stormakterna kunde inte konfrontera varandra med vapen för det skulle ha betytt en världskatastrof. Till slut backade Sovjets ledare Chrusjtjov för han vågade inte riskera ett kärnvapenkrig. Det var ett politiskt högt spel för att se vem som var starkast. President Kennedy hade framstått som ung och svag för Sovjet, men han vann denna utmaning. 

4 kommentarer:

  1. I praktiken accepterar USA nu att Iran anrikar uran. Om Sovjetledaren hade haft en väljarkår eller fri press att rapportera inför hade han knappast kunnat ta ett förnuftigt beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken Sovjetledare? Nej de accepterar inte att Iran anrikar uran mer än de har gjort förut.

      Radera
    2. USA har beslutat att lätta sanktionerna något samtidigt som Iran fortsätter att anrika uran till sin kärnreaktor. Det är naturligtvis i praktiken ett erkännande av Irans rätt att själv upparbeta uran för civila ändamål. I alla fall för det kommande halvåret. Chrusjtjov.

      Radera
  2. Det är alldeles säkert bättre med demokrati än de årtionden som Sovjet har förtryckt sina egna. Jo de har tyckt att de nog kunde ha kärnbränsle, men inskränkningar finns i avtalet också. Samt att det går att backa.

    SvaraRadera