onsdag 25 september 2013

Stackars Hanne Kjöller

UPPDATERAT
Hon får nu tillsammans med förläggaren Dorotea Bromberg be om ursäkt för faktafel i boken En halv sanning är också en lögn. Det började med att ledarskribenten Hanne Kjöller på DN hade missuppfattat om krögaren Erik Videgård och hans familj och trodde att de bodde i en bostadsrätt. Det gjorde de inte, utan de hade och har en hyresrätt.

Jag har själv skrivit om Erik Videgårds sjukskrivning och hans förhållanden. Han var fel ute i faktaärendet gentemot försäkringskassan, så mycket har framkommit, men det är alldeles korrekt att han bor tjusigt på 185 kvm på Östermalm och betalar mycket pengar för detta till brf Räven, som äger lägenheten. Dock kunde han inte sälja den, som Hanne Kjöller trodde.

Nu blir hon kölhalad av Gellert Tamas på Aftonbladets kultursida för att hon bland annat har anklagat svenska folket för att överutnyttja f-kassan i början av 2000-talet. Hon låg också bakom att beskriva föräldrarna till de apatiska barnen som skyldiga till deras sjukdom. Och hon tror att när ordet Husby nämns i artiklar så syftar de på en förort till Stockholm och inte något annat. I själva verket så kan det ordet beteckna två olika personer, som heter så plus en travhäst med namnet. Och det finns två orter till som har namnet Husby i Sverige och som också finns i artiklar.

Ja det är inte lätt att ha utbildning till sjuksköterska och så ge sig in i journalistiken utan att ha en bakgrund i faktagranskning. Och förläggaren trodde väl inte att hon behövde faktagranska Hanne Kjöllers bok. Det ingår att göra bort sig till en viss del som offentlig person, men inte att attackera en hel yrkeskår som Hanne Kjöller nu har gjort när hon ger sig på journalistkåren i sin nya bok.

Så här beskriver hon själv varför hon har skrivit boken. Det är märkligt att hon i sammanhanget inte anser sig själv vara ledarskribent utan mediekonsument:

"Som mediekonsument har jag gång på gång blivit påmind om hur sant påståendet är (hon menar titeln på boken En halv sanning är också en lögn). Hur journalister genom att utelämna vissa avgörande uppgifter kan skapa en helt felaktig, och då menar jag verkligen helt felaktig, bild av verkligheten. Vissa reportrar har mer och mer gått in i rollen som aktivister snarare än journalister. I stället för att söka sanningen,också när den är obekväm för den enskilde, har reportrar iklätt sig Robin Hood-kostymen och blivit ett slags överklagandeinstans som driver enskilda fall. Arbetsverktyget är ofta en dramaturgisk modell med offer, hjälte och skurk. Haken med denna Hollywoodtypiska berättarteknik är att den vanligen fördummar mer än den förklarar. Just för att jag tror på att journalister har en viktig roll i det demokratiska samtalet blir jag smått galen över utvecklingen. Just för att jag menar att ett upplyst folk är en förutsättning för en fungerande debatt. Just därför har jag svårt att uthärda alla dessa halvsanningar och hellögner. Och just därför skriver jag den här boken.« 
26.9.2013
10:56
Hanne Kjöller ställer in sitt framträdande på bokmässan i eftermiddag i Göteborg. Men hon backar inte från debatten. Hon kommer i morgon istället! Hon ställer in på grund av begravning i dag. 
12:08
Men eftersom Sveriges Radio har hittat nya fel i boken så har hon och Dorotea Bromberg en del att svara på.
27.9.2013
11:35
Dagens citat: Kjöller: "Jag är opinionsjournalist och det är fritt fram att tolka det jag skriver. Om du och jag ser Fucking Åmål så handlar den om olika saker för oss."

Det är uttryckt i en mening vad som alltid fick mig som reporter på Dagens Nyheter att tycka att ledarsidan höll på med något som inte hade med verkligheten att göra. Utan det var enbart partsinlagor, lösryckta ur sitt sammanhang. Med ett utväljande av data och fakta så att deras tes skulle bevisas. Ingenting har hänt sedan dess. 
28.9.2013
Fick mejl från Willam Hemberg med bifogad artikel från Dagens Arena. Han är upprörd över att privatpersoner (inklusive han själv) körs över i boken med lögner som inte har gått att försvara sig emot. Här framträder han några dagar senare i Resumé och säger att han vill stämma.
29.9.2013
Det går inte att komma åt förtal i böcker. Inte ens kungen kan göra det. Det är därför det finns två skvallerböcker om honom. En av "journalister" och en av en serbisk gangster. Vi har sämre skydd än våra grannländer när det gäller privatlivet och lagstiftningen går inte lika långt som i EU.
2.10.2013
7:27
Ser just Hanne Kjöller debattera mot Janne Josefsson i Gomorron-TV. Hon är en otäck människa som vill att fakta ska förvridas för att passa henne. Exakt det som hon själv har vänt sig emot. Sådana "journalister" behöver vi inte. Här kan ni läsa Uppdrag Gransknings beskrivning av vad boken säger om Janne Josefsson och Uppdrag Granskning. Jag hade en viss respekt för Hanne Kjöller innan jag såg henne i detta TV-inslag. Men inte nu längre. Här kan ni se samtalet.
8:22
Här är ännu en spik i denna sorts "journalists" kista.
4.10.2013
Förlaget backar nu och ska rätta felen i en ny utgåva. Det betyder att boken dras tillbaka enligt Expressen. Fast det verkar snarare betyda att nästa gång boken ges ut ska det vara lite ändringar. Jo så är det. Åh den säljer så bra (kring 3000 ex nu) att sedan kommer den att ges ut igen och då ska det ändras en smula. Enligt förläggaren.
14.10.2013
Erik Videgård anmäler nu förlaget och Hanne Kjöller till JK. Han vill ha ett skadestånd på 2,5 miljoner för påståendet att han bor i en bostadsrätt. 

Hanne Kjöller är uppvuxen i Täby. Hon gick ut åttan med en tvåa, en etta och resten streck. Hon fick anpassad studiegång och jobb utanför skolan två, tre dagar i veckan. På gymnasiet ignorerade hon matten under tre år och tog studenten utan fullständiga betyg. Hon fick jobb som ekonomibiträde, städerska på Långbro sjukhus. Efter sjuksköterskeutbildning var hon på Södersjukhusets akut. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Hon sökte sommarjobb på sin C-uppsats, en kritik av offertendenser i Amelia. Efter vikariat på Bohusläningen, Sundsvalls tidning och Expressen kom Hanne Kjöller till DN.

15.11.2013
Erik Videgård stämmer nu Hanne Kjöller för grovt förtal och vill ha 2,5 miljoner i skadestånd. Intressant att se hur det går. Inte ens kungahuset kan få igenom något förtal vad gäller böcker. Och JK brydde sig inte i det här fallet heller. Den myndigheten lade ned målet. I boken står inte Erik Videgårds namn. Kan man förtala någon i en bok utan att nämna namn?
18.10.2014
Slutet på det hela blev att Erik Videgård drog tillbaka sin stämningsansökan för de båda gjorde upp i godo. Annars skulle det ha blivit rättegång i förrgår. Han fick en rejäl ursäkt, men inga pengar har betalats ut säger Videgård. Åtminstone inte till honom.

16 kommentarer:

 1. Men det är viktigt att komma ihåg att även om hon själv kan klanta till fakta och själv följer en agenda, så har hon - åtminstone i ovanstående citat - rätt i sak. För övrigt är hon ledarskribent, det vill säga politisk åsiktsredaktör. Hon är alltså inte i strikt mening journalist. Och definitivt inte reporter.

  SvaraRadera
 2. Vem faktagranskade boken? Eller lät Dorotea Bromberg bokmanuset gå direkt till tryck? Eller var förläggaren på semester?

  Signaturen "Har det hänt förut? "

  SvaraRadera
 3. Jag tycker Kjöller är en av de allra bästa ledarskribenterna, definitivt en av de modigaste. Lite trist att se så många vara skadeglada nu när ett faktafel uppdagats i hennes bok. Det säger mer om de skadeglada än om henne, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Hanne Kjöller är en av det fåtal journalister med integritet och det var väl bara naturligt att Tamas skull gå till angrepp mot henne.
  Skall bli ett stort nöje att läsa boken.

  SvaraRadera
 5. Märkligt att dessa "Journalister" från Aftonbaldet och Journalister från andra håll går i taket för dessa faktafel när t.ex. hela Aftonbladets grundidé är att vinkla allting till sin egen dolda agendas fördel.
  Ett exempel är Amun Abdullahi och radioprogrammet Konflikt, där man helt enkelt mobbar en journalist som vill berätta sanningen, just för att sanningen inte passar medias dolda agenda.

  SvaraRadera
 6. Om man följer en av länkarna i bloggen så ser man att det inte barar är ett fel hon gjort. Och att kalla henne för journalist är väl lika magstarkt som att jämför henn med Tamas. Dom spelar i helt olika divisioner.

  SvaraRadera
 7. Nu startar vänsterjournalisternas artillerield mot Hanne Kjöller innan boken knappt hunnit komma ut. Den är tydligen en riktig taskspark mot vissa journalister och deras monopol på sanningen.
  Att Gellert Tamas skulle ladda den första granaten var väl inte oväntat med tanke på debatten om de apatiska.

  SvaraRadera
 8. Tamas gav 2009 ut boken De apatiska: Om makt, myter och manipulation. Boken har ifrågasatts av både journalister och personer beskrivna i boken. De anser att skildringen är onyanserad och svartvit, att Tamas utför karaktärsmord på flera personer och att boken innehåller många allvarliga faktafel.

  SvaraRadera
 9. De angripna kan konsten att byta ämne. Diskussionen om huruvida "Vissa reportrar mer och mer har gått in i rollen som aktivister snarare än journalister" har redan fifflats undan, Synd, den vore intressantare att ta del av än den pågående kriarättningen.

  SvaraRadera
 10. Men gud människor! Hanne Kjöller- ledarskribent i DN- går på helt vanliga (utpekade) sjuka människor och anklagar dom för att ljuga om sin sjukdom. Det handlar inte om journalisterna- det handlar om förtal mot enskilda som inte kan försvara sig och att Hanne Kjöller, som har makt, sparkar på de som ligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr går det inte att göra någonting åt. Bokförläggaren Dorotea Bromberg sade i går att de hade låtit en jurist faktagranska. Det betyder i klartext att man kan förtala hur mycket som helst i böcker särskilt när de har bytt namn på vederbörande. Inte ens kungen kan försvara sig mot förtal i böcker. Det är fritt fram. Tyvärr.

   Radera
 11. Tar hon i boken upp något om assistentfusket som kostar samhället stora belopp och som media undviker att gräva i innan en åklagare inleder förundersökning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är ingen undersökande journalist utan skriver också när det har kommit till tingsrätten, vet inte om det finns med i boken:
   http://www.dn.se/ledare/signerat/assistansersattning-mer-insyn-behovs-tyvarr/

   Radera
 12. Jag tyckte att Hanne Kjöller gjorde mycket bra ifrån sig. Hon har rätt i sak: Journalisterna har förändrats till makthungriga monster som förtrycker både folket och politikerna. Jag tål nästa inte läsa deras texter längre och definitivt inte lyssna på dem på radio och TV. Jag stänger av. Så fort en journalist pratar i radio så mår jag illa. Ja, det är faktiskt sant.

  SvaraRadera
 13. http://www.journalisten.se/kronika/hur-tankte-forlaget

  SvaraRadera
 14. Har precis läst boken och den är en av de bättre jag läst på länge. Så "in your face Aftonbladet" - som gjort det till en konst att strunta i fakta och publicera vulgärjournalistik i syfte att sprida vänsterpropaganda. Motstycke saknas. Men boken är också en käftsmäll mot det unkna inpyrda vänstersverige som alltid ska framställas som något gott och solidariskt, men som lett till samhälle där fuskare och myglare försvaras medan beivrarna skurkförklaras. Förstår att boken väckte ont blod bland vänsterns hantlangare inom journalistkåren.

  SvaraRadera