lördag 28 september 2013

Omskärelse av pojkar förkastligt

Det är en osund vana att av religiösa skäl omskära små pojkar. Jag har själv skrivit om det på Newsmill tidigare och i dag skriver läkare och barnombudsmannen om detta på DN:s Debattsida. Detta som är så självklart att ingen skulle komma på tanken att ta bort en bit hud på ett spädbarn i dag om det kom upp som en ny idé därför att detta är alltför smärtsamt.

Det går inte att gå förbi smärtan även spädbarn känner den och smärtan varar flera dagar efter ingreppet. Så här skriver debattörerna:

"Det finns ingen hälsomässig grund för att omskära små pojkar i de fall ingreppet inte är medicinskt motiverat. Ingreppet är smärtsamt, oåterkalleligt och kan medföra allvarliga komplikationer. Att omskära ett barn utan medicinsk grund och utan att barnet har samtyckt bryter enligt vår mening mot barnets mänskliga rättigheter och mot grundläggande medicinsk-etiska principer."

I Sverige har ett barn dött trots att ingreppen utförts av läkare. I Norge dog ett barn så sent som i fjol efter att ha blivit omskuren av läkare. I Danmark har var tjugonde pojke drabbats av allvarliga problem efter omskärelse.

Debattörerna anser att denna onödiga omskärelse av spädbarn (som det oftast är) strider mot Barnkonventionen. Varför ska pojkar utsättas för smärta som inte flickor behöver gå igenom? Saken kommer att diskuteras på måndag av barnombudsmän i Norden, barnläkare och barnkirurger i Oslo. För första gången ska omskärelse av pojkar som sker utan medicinsk grund fokuseras på detta vis.

3 kommentarer:

 1. Snälla ange källor så att man kan debattera detta utifrån ett sakligt perspektiv. Jag är av samma uppfattning som du men jag anser att man måste kunna grunda allt på fakta och inte bara känslor. Jag är mitt uppe i en pågående debatt och jag hittar själv ingen källa på att en pojke dog i Sverige (jag har hittat på det norska fallet) samt att en av 20 får komplikationer i Danmark. Tack

  SvaraRadera
 2. Här är källa till norske pojken: http://www.humanisterna.se/news/omskarelsedebatten-pojke-dog-for-skadlig-sedvanja/

  Här är ett svenskt fall: http://www.circumstitions.com/Svenska.html#3

  Här är Danmark: http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2011/06/13/ije.dyr104.abstract

  Det finns mycket mer att hämta på internet för den som vill-

  SvaraRadera