måndag 16 september 2013

Kaos i Washington

UPPDATERAT
Jag har följt nyheterna om en eller flera galningar som skjuter i lokaler som är del av en flottbas i Washington. Många är döda, hur många vet ingen ännu. Kanske får vi en uppdatering om ett par timmar.

Ansvariga i Washington, borgmästare och polischef, framträdde i en kort presskonferens, men hade inte många detaljer att komma med ännu. President Barack Obama höll tal och var tvungen att nämna också detta fast han hade tänkt att berätta om ekonomin, som rasade på dagen för fem år sedan i USA. Han försökte som vanligt framträda som den som hade kontrollen fast ingen har den just nu.

Vita huset ligger bara några kilometer ifrån platsen där många har sårats och dödats i dag. En av de som sköt sägs vara död, men fortfarande lär en vit och en svart man vara på gång med vapen. Dock har ingen sett dem på flera timmar.

Det är fortfarande mitt på dagen i Washington och vi kommer antagligen snart att få veta vad som har hänt och händer. Omkring 3 000 människor jobbar inom området som berörs.
20:31
Minst tolv döda inklusive en av massmördarna, säger polisen. Det är fortfarande ett pågående drama och alla ska hålla sig inomhus. Säkerhetsnivån har höjts i hela Washington.
20:51
Här är det senaste från Washington Post. Den döde gärningsmannen har identifierats som Aaron Alexis, 34 år från Texas. Och vem är han? Vad är motivet?
21:08
Aaron Alexis hade åkt fast för polisen i Forth Worth, Texas år 2010, men för vad jag vet inte. Han hade nyligen börjat jobba för marinen som civil entreprenör. Han kom in på basen med hjälp av en annan mans legitimation. Den mannen förhörs om detta.
21:34
En man till är misstänkt för skjutningen under dagen: en svart man i 50-årsåldern. Den vite man som tidigare misstänktes är förklarad oskyldig till detta.
17.09.2013
02:40
Aaron Alexis hade fått sparken från marinen och motivet kan ha varit hämnd. Dödssiffran har stigit till tretton döda, gärningsmannen inräknad. Han var reservist i flottan från 2007-2011. Han beskrivs som någon som gillade att meditera och tyckte om buddism. Han hade besökt Thailand och besökte ofta ett buddistiskt tempel i Fort Worth.

Men attacken på USA 2001 den 11 september skakade honom och han led enligt sin pappa av post traumatic stress disorder och hade problem med ilska. År 2010 blev han intagen till förhör i Forth Worth sedan ett skott hade gått av i hans lägenhet och gått genom taket och in hos grannen. Han sade att han hade råkat skjuta när han gjorde rent sitt vapen.

Han jobbade tills nyligen på en thairestaurang i Forth Worth. Hans mamma och syster är chockade över att han kan vara skyldig till detta. Minst 15 människor är skadade.
8:33
Inga fler skyttar finns, meddelar nu myndigheterna. Bara Aaron Alexis är skyldig. Han hade tillstånd att komma in på området som underleverantör av IT-tjänster. En ny diskussion om vapen lär uppkomma, men vem ska hindra ett sådant här dåd, utfört av någon som hör till området. Vapen går alltid att få tag på. Alla döda var civila. Uppenbarligen har galningar många ansikten för Aaron Alexis var belönad för att han hade hjälpt till mot terrorismen. Han beskrivs också som mycket vänlig och att han aldrig blev arg. Samtidigt som han beskrivs som någon som kunde ha begått självmord, men inte mord.
18:48
Enligt nyhetsbyrån AP var han riktigt dålig mentalt sett och hade paranoia och hörde röster plus att han hade sömnproblem. Han har behandlats för sina psykiska problem sedan augusti.
20.9.2013
Aaron Alexis verkar ha varit ett riktigt mentalfall. Han meddelade polisen för sex veckor sedan att han var förföljd av någon som sände mikrovågor in i hans kropp. Flottan fick veta detta, men det verkar inte ha kommunicerats vidare. Det var efter denna händelse som han sökte upp ett veteransjukhus. På hans vapen stod det "det blir bäst så här" och han hade också ett "ELF-vapen". Det skulle betyda ett vapen med extremt låg frekvens, radiovågor som flottan använder för att kommunicera med u-båtar.
7:34
En ny masskjutning har ägt rum i en park i Chicago. Tolv människor träffade av skott, däribland ett litet barn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar