torsdag 8 augusti 2013

Rasistiska figurer

Ja nu är den igång igen. Debatten om vad man får göra och inte göra. Får verkligen en vit människa svärta sig och gå i Prideparaden? Är det verkligen tillåtet. Nej naturligtvis inte. Det är en ren provokation och arrangörerna ber återigen om ursäkt för att detta förekommer. Så upprörande att det är andra året i rad så nu polisanmäls Pride.

Däremot är det självklart tillåtet att vitsminka sig och klä sig i vitt för att uppträda på stan och inte alls plocka av turister deras ägodelar. Nä, det gör de absolut inte enligt dem själva. Det är inte rasistiskt att vitsminka sig och kommer aldrig att bli.

Däremot är det rasistiskt att göra som Makode Linde gjorde tidigare förra året, en tårta som föreställde en halv negress, som dessutom skrek när någon skar i henne. Dock kan inte Makode Linde själv vara rasisten eftersom han redan är svart (utan sminkning), men de som stod runt och skar i tårtan och åt av den var det absolut.

Och så har vi Stina Wirsén som absolut blev omedveten rasist med sin svarta figur i böcker och dessutom på film. Herregud. Någon måtta får det faktiskt vara. Och Stina Wirsén pudlade och drog tillbaka. Eller har det fortfarande inte blivit ett offentligt bokbål av böckerna? Det måste till. Naturligtvis. Inte bara makulering.

Så hade vi också den politiska utrensningen av Tintin i Kongo på kulturhuset, som dock togs tillbaka. Yttrandefriheten stod trots allt över annat eftersom det är en grundlag. Och den outbildade anställde ville dessutom satsa på Astrid Lindgren utan att veta hur rasistisk hon var med en pappa till Pippi Långstrump som var en vit negerkung i Söderhavet. Bokbål! Bokbål! Sic!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar