lördag 24 augusti 2013

Normalt att gå runt med kniv och hota

Uppenbarligen uppfattade hustrun till den 69-åring som blev skjuten i Husby att han var helt normal. Han gick runt med kniv och hotade folk, bland annat en väktare, och stod på balkongen med kniven och sa att han var "konungen av Portugal" och hans hustru "Katarina den stora av Ryssland".

Den beskrivningen låter som om den kom från ett dårhus. Men för hustrun och hennes advokat Kerstin Koorti är det helt normalt beteende eller till och med skämtsamt och advokaten tycker att mannen kunde ha kallats till förhör lite senare för sina knivhot.

Enligt änkan var mannen aldrig hotfull. Det låter som om de har levt i en parallell verklighet. De båda vågade inte öppna när polisen kom för de var så rädda. Tänk om de hade öppnat dörren och sagt att det var ingen fara. Hustrun sade ingenting på hela tiden åtminstone enligt vad som har framkommit.

Hustrun har också beskrivit det som att när en mobiltelefon släpptes in till dem genom brevinkastet trodde de att det var en bomb. Varför trodde de det? Var det folie à deux som pågick? Poliserna ville att läkare skulle skriva vårdintyg för hustrun. De uppfattade tydligen att hon behövde det.

Hela saken är nu anmäld till JK, som ska ta ställning till vad som hände en gång till. Om en ny förundersökning ska inledas. Åklagare har redan friat poliserna.

Här skrev jag om detta tidigare.

Folie à deux betyder att två personer delar samma vanföreställningar. De har nära känslomässiga band och tillhör vanligen samma familj och lever isolerade från andra personer. Vanföreställningarna består ofta av förföljelsemani. Hallucinationer kan förekomma. Den ena personen är den primära patienten med en äkta psykos och den andra personen påverkas av sin mer störda släkting. Om personerna separeras så kvarstår vanföreställningarna hos den som var psykotisk medan den andra personen kan bli symptomfri utan behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar