tisdag 9 april 2013

Taxi var god dröj!

I den infekterade historien om taxifärden i Göteborg står nu ord mot ord. En kvinna i 40-årsåldern säger att hon inte kunde åka med chauffören för att det var en stark lukt i bilen. Han menar att hon vägrade att åka med honom för att han är från Irak. Han blev så ledsen att han inte kunde jobba mer den dagen och Västtrafik ber honom om ursäkt.

Jag vet inte vem som har rätt. Men den som har mest att vinna på denna historia är naturligtvis taxichauffören. Han kan begära skadestånd för att han blev diskriminerad och hans historia backas dessutom upp av medierna i Sverige.

Kvinnan, som är sjuk i astma och har en överkänslighet för kemiska ämnen och som dessutom kom från en operation på Sahlgrenska och skulle åka hem har ingenting att vinna. Hon fick istället vänta extra länge på att få åka hem. Dessutom blev hon kallad rasist i en stor del av den svenska pressen.

Västtrafik AB är ett mycket stort bolag, som omsätter kring sex miljarder per år och har en socialdemokrat som styrelseordförande. Själv skulle jag aldrig ta taxi hem från en operation. Men kvinnan kanske inte hade några släktingar som kunde skjutsa?

I det omvända fallet där en svart kvinna blev trakasserad av en taxichaufför yrkades på 110 000 kronor av DO, vilket taxibolaget skulle betala. Utfallet blev 60 000 kronor genom förlikning i fallet. Detta taxibolag har en omsättning på omkring 15 miljoner kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar