söndag 21 april 2013

Ryssland varnade FBI för bombmannen

UPPDATERAT
Ryska myndigheter varnade FBI tidigt år 2011 att den misstänkte terrorbombaren Tamerlan Tsarnajev kanske hade vänt sig till radikala islam. Kanske kunde attacken mot Boston Marathon ha undvikits?

Den 26-årige bombmannen hade rest ett flertal gånger från Boston till Ryssland på senare år. Han stannade en längre tid där år 2012.

Hur kunde de här båda bröderna finansiera sin bombverksamhet? Hur har de tränats och fått resurser till detta? Och hur gick det till när de radikaliserades? Frågorna är många fortfarande och ännu går det inte att förhöra den 19-åring som skadades svårt innan han greps.

Enligt borgmästaren i Boston kanske det aldrig går att förhöra honom. Han verkar ha försökt ta sitt liv genom att skjuta sig genom munnen och nacken innan han upptäcktes.

Samtidigt står det klart att bilderna som släpptes av de båda misstänkta avgjorde att de upptäcktes. De tvingades fram och avslöjade sig själva genom rån och skottlossning på MIT i Boston.
22.4.2013
I dag är 19-åringen dock vaken och svarar skriftligt på frågor. Han kan fortfarande inte prata. Men han kan skriva och svara på en del frågor. Polischefen i Watertown säger nu också att det var den yngre brodern som åstadkom de dödliga skadorna på brodern när han körde över honom. Den yngre brodern flydde i en bil och släpade med sig den äldre brodern en bit när han blev överkörd.
10:15
Och här kan ni läsa om änkan till terrorbombaren Katherine Russell som blev hjärntvättad av sin djupt religiöse make och som absolut inte kände till hans verksamhet. Det känns också igen från Mona Thwany, som inte heller visste något om sin makes terrorverksamhet. Jo det var han som var bombaren i Stockholm. Här kan ni läsa min artikel på Newsmill om att medvetna kvinnor inte skulle låta sina män bli självmordsbombare. Här har jag tidigare skrivit om Mona Thwany. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar