måndag 29 april 2013

Alice Babs mår bra

UPPDATERAT
Det säger hennes dotter Titti Sjöblom efter att bekanta och vänner har oroat sig över att hon inte längre bestämmer över sitt liv. Hon har fått en förvaltare eller det som kallas god man, som ska ta till vara hennes intressen.

Själv vill hon så mycket fast hon är fyllda 89 år. Hon fyllde i januari i år. Ska man låta gamla sköta sig själva? Ja, det är den eviga frågan. Hon har fått en låst dörr nyligen och vänner har inte fått träffa henne.

Det är svårt med 89-åringar. Jag vet som hade en andrapappa som dog som 89-åring. Hans mentala förmågor ifrågasattes i efterhand för att arvingar inte var nöjda.

Alice Babs verkar ha varit en stark och envis människa och är det uppenbarligen fortfarande. Hon berättade inte om sin stroke som hon fick för nio år sedan för familjen. Men förra året när hon fick en till gick den inte att dölja.

Det är förvaltaren som har bestämt att det är ett tillfälligt besöksförbud ute i pensionärsboendet i Saltsjöbaden. Hon orkar helt enkelt inte med den stora mängden besök. Men enligt dottern Titti Sjöblom har hon det ändå väldigt bra.

Det var Nacka tingsrätt som i början av april (efter överklagan) bestämde att hon ska ha en förvaltare. Alice Babs har överklagat till hovrätten, men den har inte tagit upp detta. Hon behöver en förvaltare/god man på grund av sjukdom säger tingsrätten. Det betyder således att hon är för sjuk för att bestämma detta själv.

4.5.2013
Dottern Titti Sjöblom säger nu att de ska ge ut en bok och en filmdokumentär om mamman så att detta visar vad hon vill och att de oroliga ska tystas. Boken är planerad sedan länge enligt dottern. Så allt är en del i en marknadsföringskampanj?

Dottern säger att hon har ett behov av att visa att hon har rätt. Detta verkar bli en bok som visar hur utsatt en känd människa är, säger dottern plus att den kommer att visa vad som kan hända när människor blir gamla. Allt enligt Expressens pappersupplaga. Varför behövs detta? Är det inte bara ett sätt att tjäna pengar på en kändis? Om denna gamla människa behöver lugn och ro behöver hon väl det också från filmning och annan dokumentation?

Här är Alice Babs Nilson i filmen Swing it magistern
Hon ansågs farlig för ungdomen. Nu kan det bli film igen.
En dokumentär den här gången gjord av familjen. 
Den moraliska frågan är: ska man hindra en gammal människa från att göra som den vill? Här är skillnader mellan god man och förvaltare:
God man
frivilligt
den enskilde behåller 
rättshandlingförmåga
den enskilde bestämmer
gode mannen ska inhämta samtycke från den
enskilde
godmanskapet kan upphöra på den enskildes
begäran
Förvaltare
tvångsåtgärd
den enskilde förlorar  rättshandlingsförmåga
förvaltaren bestämmer
förvaltaren ska inhämta samtyckte från den
enskilde då så är möjligt
vid förvaltarskapets upphörande krävs i regel
läkarintyg eller annan utredning som visar att
förvaltarskapet inte längre behövs
8.6.2013
Och här berättas om vad som hände på nationaldagen när människor försökte fira Alice Babs. Hon verkar totalt inlåst.
15.6.2013
Här är överklagandet av Alice Babs till Nacka tingsrätt om att hon vill själv bestämma över sitt liv. Det var tre månader sedan hon överklagade, men hon fick inte rätt. Åtminstone inte än. Och här har Ann Allan lagt ut Alice Babs i tidningen. Hör henne själv berätta om hur hon har det.
18.6.2013
Här går dottern ut och säger att mamma är sjuk. Nu måste hon ju berätta.  Alice Babs har alzheimers och vaskulär demens, en blanddemens och är inte helt oritenerad i tid och rum. Hon trodde att hon var på prinsessbröllopet, säger dottern. Och då håller de med henne om det. Är det verkligen det bästa att göra så? Jag vet att min styvpappa var lite icke orienterad ibland, men då sade vi att så är det inte. Inte undra på att en gammal människa blir förvirrad när hela tillvaron tas ifrån denne. Och hon eller han blir inspärrad på ett rum.  I varje fall är det här skött illa gentemot allmänheten av familjen. Eftersom de har dolt det tidigare.
30.7.2013
Nu får social- och äldrenämnden i Nacka backning på sitt beslut. De får inte ta beslut över huvudet på Alice Babs! Det är IVO som har sagt så efter att ha granskat ärendet. Äntligen får hon kanske lite mer värdighet i sitt liv.
5.12.2013
Titta på dokumentären i kväll som handlar om Alice Babs förlorade rättigheter. Den går i TV2 klockan 20.
21:08
Mycket märkligt öde Alice Babs har råkat ut för. Hon själv är mantalsskriven hos sin förvaltare Arenbjörk i Södertälje, men förvaltaren är tydligen mantalsskriven i Lidköping. Fortfarande borde väl ändå Alice vara kvar i Nacka kommun? Hur ska denna historia sluta? Det luktar att det är barnen som inte vill bli av med sitt arv, så därför har de tvingat på sin mamma en förvaltare så hon inte ska göra något dumt. Vännerna skulle ju kunna lura av henne hennes pengar eller vad hon nu äger - om hon äger något. Har sett detta förut på närmare håll. Och hon är uppenbarligen bortrövad från det boende där hon bodde förut och det går inte att hitta henne.
21:28
Det pratades i programmet om Alice Babs att det behövs en Äldrekonvention precis som att det finns en Barnkonvention (fixad av FN), men det är en missuppfattning att detta betyder så mycket. I Sverige är inte Barnkonventionen lag och det är mammorna som ofta har makten över barnen. Har sett det också på nära håll. Men bara att Nacka kommun inte vet riktigt om det är bra eller inte med förvaltare för att det var så väldigt ovanligt borde väl sända röda signaler till alla myndigheter i frågan och särskilt Socialstyrelsen, som redan är inblandad. Här är det uppenbarligen så att det är barnen som bestämmer över mamman.
11.2.2014
Alice Babs är död. Detta meddelar advokat Thomas Bodström. Hon dog lugnt och stilla i dag med familjen omkring sig. Ja när man är 90 år har man rätt att dö med sina släktingar omkring sig. Stackars Alice! Vad skulle hon göra annat än att dö. Det fanns verkligen inte något alls kvar för henne.

Hoppas verkligen att hon nu får vila i frid. 

8 kommentarer:

 1. Kommentarerna försvann tyvärr genom ett tekniskt haveri för er som undrar.

  SvaraRadera
 2. http://matswerner.blogg.se/2013/may/

  SvaraRadera
 3. Ja, turerna är många. Långa. Och tidskrävande. De över tre - 3 ! -månader Alice Babs suttit inspärrad, mot sin egen vilja - kan ha tagit ut sin rätt. I en mer långtgående demenssjukdom (???) i Alice fall...Kan de rejält trappa upp prognosen på kort tid! Ja, med en Alzheimer sjuk Mor Ebba, vet jag också att det kan oftas gå olika fort för olika typer av grundpersonligheter med denna Sjukdom! Kanske hon medvetet även tagit avstånd från en del "saker" som hon innan denna schism med Barnen (läs mer Titti S-E.) kunde få del av. Otäckt att tänka sig en Strokedrabbad person utan Rehab - kontakt med sin egen Läkare... Utan besök. Telefon. Musik och allt annat just Alice Babs kan ha glädje av... Min Mor Alz är långt gången. På tre år har hon ej känt igen mig alls... Men lever i ett Paradis jämfört med detta! BEFRIA VÅR SÅNGFÅGEL!!! Alice är en SÅNG-fågel, ej en BUR-fågel... Hon vill ha sina Vänner på besök. Kan inte tänka mig att någon skulle trötta ut henne "i onödan!" Bara att få komma dit en lite stund, se att allt är så bra som det kan vara just för nu, det skulle glädja och lugna oss mycket... En gång Alicevän = alltid i djupet av mitt hjärta, ja ett TACK är ett alldeles för litet ord och mening just nu... För denna strålande människa som med sådan bravur och skicklighet, roat oss på det bästa sätt... Ge inte upp Alice Babs - vi skickar dig allt det goda vi kan genom väggar, tak och hjärtan av stål...

  SvaraRadera
 4. Jag tror säkert att barnen vet vad som är bäst för Alica Babs och jag anser att det är mycket fult av "sk vänner" att gå ut i pressen och diskutera detta och varför får Titti Sjöblom all skit på sig, de är ju tre syskon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med "Anonym 5/12 att Alice Babs vet bäst, vad som är bäst för Alice Babs. Alla anmärker på förvaltaren Lena Arenbjörk och hennes sätt att svara i programmet. HON HAR JU TYSTNADSPLIKT OCH HON KUNDE VÄL INTE AVSLÖJA DETALJER OM ALICE BABS INFÖR HELA SVENSKA FOLKET. OM SYFTET ÄR ATT FÅ BORT GODE MÄN OCH FÖRVALTARE, SÅ KAN DEN DEBATTEN FÖRAS UTAN ATT DRA UPP ALICE BABS. HON ÄR SNART 90 ÅR ÄR GAMMAL, SVAG OCH DEMENT. STOPPA DETTA FÖRTAL DREV!

   Radera
 5. Äldre med demens och/eller Altzheimer i yttre neocortex har inte tappat sin musik, detta är välkänt faktum i hjärnans limbiska system långt inne i hjärnan. Alice måste få tillgång till den musik hon vill och kan njuta av i lämpliga proportioner. Detta gäller förstås alla andra äldrevårdhem att man måste ordna musik för dem. Men allt fler privata LOU-upphandlade vårdhem och äldreboenden har inte ens småpengar att anlita spelmän och körsångare för, de vill ha vinstpengarna i egen ficka. Min svärmor kunde sjunga sin ungdoms psalmtexter helt utantill med korrekt ton strax före sin död, dement och 89 år gammal. Hon fick umgås med sina vänner och sin släkt och sin präst. Men det var ju i Tammerfors i Finland.

  SvaraRadera
 6. Tycker det är fruktansvärt - det räcker med God man som håller i pengarna. Besök borde personal på boendet få besluta om i samråd med Alice själv. Att då kanske inte få komma in för att Alice inte känner igen besökaren den dagen är helt ok. Även att mötas av att nu har hon haft fler besök idag, kan du komma en annan dag. Vid oro också möjligt att ha personal med vid besöket. Ska det vara så svårt - lite sunt förnuft!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft uppdrag som ´Gode Man och Förvaltare. Oftast får en person, ung/gammal/mycket sjuk/mindre sjuk för att en anhörig behöver avlastning.
   Omfattningen på varje uppdrag bestäms av Överförmyndarmyndigheten och en Gode Man eller Förvaltare bestämmer själv, om man tar uppdraget eller inte. Varje årsskifte ska varje Gode Man eller Förvaltare lämna in en ekonomisk redovisning till Överförmyndarkontoret för granskning. Arvodet bestäms efter givna mallar, som ingen Gode Man eller Förvaltare bestämmer över och arvodet betalas ut 1g/år. Jag läste att personalen på vårdhemmet klagade på för många besök. ALICE BABS BOR ALDRIG ENSAMMEN PÅ VÅRDHEMMET. Om Alice Babs barn anser att deras mor inte orkar med för många besök, så måste väl alla respektera det. Alice Babs är snart 90 år och lider av sviterna efter två stroke blev demens. Dementa personer blir lätt trötta och har dålig tids och rums uppfattning den ena dagen kan de vara pigga och kontaktbara och nästa dag alldeles uttröttade. Precis som Anonym 8/12 beskriver händer dagligen på olika vårdinrättningar, har det, vad jag förstår skett på Alice Babs vårdboende tidigare. Det är ju tack vare anhörigas observationer, som de söker vårdboende för sina gamla. JAG ÄR ÖVERTYGAD OM, ATT ORSAKEN ATT ALICE BABS BYTT VÅRDBOENDE INTE HAR BESTÄMS BARA AV FÖRVALTAREN. LÅT ALICE BABS OCH HENNES BARN OCH BARNBARN SAMT ANDRA SLÄKTINGAR OCH DE ALLRA NÄRMASTE VÄNNERNA FÅR LUGN OCH RO UTAN INBLANDNING AV OBEHÖRIGA PERSONER.

   Radera