onsdag 29 juni 2011

Romer avvisas inte längre

JO har sagt att polisen inte får avvisa romer och andra tiggare. Det är fel att göra det för att de tigger. Och polisen i Göteborg slutar genast att göra det.

Det rör sig inte om särskilt många romer eller andra tiggare. Några tiotal i Stockholm och Göteborg per år. Och det är inte olagligt med tiggeri i sig, men polisen har använt sig av utlänningslagen, som säger att de kan avvisas om det kan misstänkas att de inte kan försörja sig på ett ärligt sätt.

Polisen i Göteborg kommer dock fortfarande ta hand om barn som tigger. Här är beslutet från JO.

9 kommentarer:

 1. Jag förstår inte anledningen att i sin blogg bara förmedla nyheter. Det blir ju ruskigt ointressant. Lägg ner bloggen

  SvaraRadera
 2. Kära läsare!

  Om du går igenom den senaste månadens inlägg så ser du att denna blogg innehåller allt. Lägga ned bloggen pga av nyheterna? Vilken mysko tanke.

  Om man drar ut den i sina konsekvenser så blir det att nyheter ska vi inte ha. Censur är bra. Det måste vara värmen som har slagit sig på hjärnan på dig du uppenbarligen obildade.

  Ha det så trevligt ändå!

  SvaraRadera
 3. Det är beklämmande att se hur Stockholm svämmar över av hitresta tiggare! De sitter hukande i var och vartannat gathörn, särskilt i city och låtsas be (?) Eller så skakar och rycker de spastiskt i någon kroppsdel. En det har en taffligt textad pappersbit där det står: ”Jag är hungrig”
  Att det skulle vara förbjudet att utvisa dem är löjeväckande! Ungefär som om det skulle vara förbjudet att utvisa ficktjuvar…
  Jag vill inte ha dessa människor på våra gator och är helt övertygade om att min uppfattning delas av de flesta här i stan!
  Ps Det räcker väl med våra egna hemlösa, eller måste vi importera fler som det är ännu mera synd om och som därmed säkert som amen i kyrkan beredvilligt tar del av våra sociala förmåner.

  SvaraRadera
 4. Anonym 12:52: Jag kan tänka mig att JO:s beslut kan medföra att det kommer hit fler tiggare, men de får inte längre hemresan betald eller tas om hand av våra myndigheter. Polisen i Göteborg såg uppenbarligen en möjlighet att spara pengar.

  SvaraRadera
 5. Jo du, det kommer säkert fler och fler och fler ...
  Så, polisen såg en möjlighet att spara skattebetalarnas pengar?
  Alltså var det så tidigare att tiggarna fick hemresan betalt och "togs om hand" av myndigheter? Men det är ju precis vad vill att våra skattepengar ska gå till (ironi)
  En sak kan de få i alla fall, "gratis", sjukvård (och tandvård om det är akut?) eftersom de är papperslösa (om man säger att de visats illegalt i landet är man ju rasist så jag undviker det även om det är precis illegala/olagliga som de är!)
  Hälsningar
  Anonym 12:52:

  SvaraRadera
 6. Anonym 13:11: Nej de vistas inte illegalt i landet. Var och en har rätt att stanna här tre månader. Precis som att vi har rätt att åka till alla länder i Europa som turister. EU:s regler.

  SvaraRadera
 7. Här är reglerna och länderna:

  http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Vad-EU-gor/Fri-rorlighet-for-personer-och-Schengen/

  SvaraRadera
 8. Regler? Visst, med vem kollar när de kommer in i landet? Vet vi hur länge de varit här?
  "Papperslös" lär nog tilltala fler, då innebörden är att inte visa id papper och därmed få gratis vård.

  SvaraRadera
 9. Anonym 12:05: Ja herregud vad mycket hat du utstrålar. Jag tycker inte att det är något större problem. Och blir det så kommer överstatliga myndigheter att gripa in. Eller reglerna ändras. Inga problem. Ha en trevlig dag annars!

  SvaraRadera