tisdag 28 juni 2011

Ship to Gaza utsatt för sabotage

Skeppet Juliano som ligger i hamn i Grekland har fått propellerhuset förstört av "fientliga dykare" och propelleraxeln avskuren, men fartyget beräknas bli segelklart till slutet på veckan, då det är dags för den andra färden mot Israel, för att bryta blockaden av kusten.

Denna andra resa är mycket kontroversiell sedan konfrontationen förra året gjorde att nio människor dödades ombord. IHH:s skepp Mavi Marmara, där detta inträffade, kommer inte att delta i år. Detta skepp som tillhör Turkiets motsvarighet till Röda korset eller en människorättsorganisation ska stanna i hamn. Det beror på att så många syriska flyktingar har kommit till Turkiet, sägs det.

Det hela är ett politiskt spel, där vänsterpartiet i Sverige är för medan majoriteten av riksdagspartierna är emot. Det finns bättre sätt att hjälpa Gazaremsan, där 1,5 miljoner människor bor på en yta, som är som halva Öland, än att låta kultureliten åka iväg och demonstrera.

Tio fartyg är snart på väg mot Israel. Åtta av dem innehåller aktivister från vänster och två av dem förnödenheter till folket på Gazaremsan. Organisationen Ship to Gaza har inte upptäckt att något har hänt i den muslimska världen sedan förra året. Det är alldeles för sent att stoppa dessa fartyg, som ger sig ut på denna nya resa fast förutsättningarna är ändrade i den arabiska världen.

Kändisar ombord på den "svenska" båten Juliano är bla Henning Mankell och Maria-Pia Boëthius. Och så har vi ju Mattias Gardell.

PS. Förra året skulle Jan Guillou ha varit med, men "räddades" av sitt eget bröllop. I år verkar han ha smitit av något annat skäl. Det är väl inte så bra PR att kopplas till Ship to Gaza. DS.

2 kommentarer:

 1. 1,5 miljoner bor på Gazaremsan. Om en befolkning ökar ska de då kunna kräva större landområden?
  Före och efter Israels bildande flydde omkring 900 000 från området. Nu beräknar man att det finns cirka 5 miljoner "palestinier". "-tecknen beror på att frågan är om man inte ska kalla dem syrier och jordanier.
  Saker är oftast varken enkla eller svart-vita.

  SvaraRadera
 2. Anna: Nä du har helt rätt... enkelt är det inte. Israel bildades för att Europa och USA hade så dåligt samvete över alla mord på judar under andra världskriget. Och förföljelsen av judar fortsatte i Sovjet.

  Detta stackars folk, som har blivit anklagat för att ha dödat Jesus Guds son. Större brott kan man väl knappast begå. Eller var det kanske palestinier som dödade honom?

  I varje fall så finns det ont om mark där i Israel och runtomkring. Ett sätt vore att fylla Medelhavet med sand och jord och skapa mer land, men så försigkomna är väl ingen. Och Medelhavet störtar rätt brant efter ett tag.

  Men visst vore det ett roligare projekt för både FN och Ship to Gaza att ta tag i, men det handlar inte om något sådant konkret som skulle kunna lösa saker och ting. Utan om att bråka. I evigheters evighet. Stackars mänsklighet.

  SvaraRadera