torsdag 30 juni 2011

Fursten av Monaco Albert II gifter sig

Och skvallret går som vanligt om detta lilla furstendöme i Europa, vid Medelhavet, att bruden skulle ha ångrat sig i sista minuten.

Men detta förnekas bestämt av hovet. Sydafrikanskan Charlene Wittock står fast vid beslutet att gifta sig efter ett års förlovning.

Hela den tre dagar långa festligheten drar igång i morgon fredag och avslutas med en katolsk vigsel. Den är för livet. Ingenting annat. Ett kungabröllop är det dock inte. För Monaco är inte något kungarike.

Så får vi se om Monacos furste Albert kan få ett inomäktenskapligt barn då till slut. Sedan tidigare har han två utomäktenskapliga. I så fall ärver detta barn hela furstendömet med de mycket låga skatterna.

Och visst är bruden nästan en kopia av furst Alberts mor Grace Kelly. Här skrev jag om förlovningen.

Och här kan ni drunkna i uppgifter om allt och alla kring bröllopet.

Fakta: Monaco har drygt 32 000 invånare på nästan två kvadratkilometers yta. Ingen skatt för privatpersoner och samma valuta som Frankrike, dvs euro. Värmdö kommun där jag bor har drygt 38 000 invånare på 181 kvadratkilometers yta. Skatten ligger på drygt 32 kronor per hundralapp och vi har svenska kronor som valuta.

Värmdö ligger vid och på havet, som Monaco. Skulle man då kunna pressa in drygt fem miljoner fler invånare här och slippa skatten? Och skulle vi kunna gå över till euro då? Det är kuggfrågor. Obs! För detta är en statistisk logik, ingen verklig logik. Dessa har inte med varandra att göra. Men som tankelek är det okej.

Uppdatering fredag 1 juli:

Den borgerliga vigseln är nu genomförd och så väntar den katolska ceremonin i morgon lördag. Och då sänder TV4 från 16.30 har de lovat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar