tisdag 18 augusti 2009

Exfrun hämnadesI Kuwait i helgen så tyckte en exfru att hennes man hade behandlat henne illa i samband med skilsmässan och deras tidigare giftermål, så när han skulle gifta sig igen hämnades hon.

Hon hällde bensin på ett tält där kvinnor och barn befann sig och tände på. Fyrtiotre kvinnor och barn dog. Omkring ett sextiotal är skadade. Den 23-åriga kvinnan tyckte att hon hade rätt att hämnas och hon är nu skyldig till massmord.

Branden fick ett mycket häftigt förlopp. Skor smälte i hettan. Först trodde alla att det var den värsta olyckan i Kuwait på flera decennier. Ingen kunde föreställa sig att detta var mordbrand.

Att bara kvinnor och barn dog beror på att före bröllop är män och kvinnor åtskilda och kvinnor kan gå obeslöjade och umgås och dansa.

Kuwaits statschef är en emir och landet har tre miljoner invånare. År 2006 fick kvinnorna för första gången rösta, men ingen sitter i parlamentet. Dock utsågs en kvinnlig minister. Mänskliga rättigheter gäller med undantag för sharialagar och dödsstraff finns.

PS. Bruden undkom, men inte hennes mor och syster uppger arabiska källor. DS.

PSPS. De döda är nu fyrtiofem enligt AP (19.8) och flera är svårt skadade... det är inte officiellt att det var den tidigare frun (eller första frun för i islam får man ha fyra fruar) som sitter anhållen och som startade mordbranden, men det säger arabiska tidningar. DSDS.

9 kommentarer:

 1. Tuff brud måste jag säga. Annars är det mest män som häller bensin på sina fruar och tänder på. Dom vill ha en ny och medföljande brudpeng. I alla fall i Indien.

  SvaraRadera
 2. MY GOD Helena tycker du verkligen det? Om det nu är sant... jag kollar källorna för att se om något ändras... i Kuwait sägs tortyr användas vid förhör och i det här fallet så var det några vittnen, som hade sett henne tända på... sägs det.

  I början sades det i kommentarerna från männen att minstrar skulle ryka för detta... i allra värsta fall har dom hittat en syndabock... men om det nu är sant så är det alldeles förskräckligt... Kuwait är annars rätt västerländskt... men inte har kvinnor rätt att göra så här? Tycker du verkligen det? Då blir de ju ännu värre än män.

  SvaraRadera
 3. Nej, det tycker jag naturligtvis inte. Men om hon har gjort det måste man väl ädnå säga att hon är tuff.

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag förstår vad du menar... men massmördare är inte vad vi vill ha väl.. en 17årig tjej i Brasilien lär också vara det... hon har erkänt för att hon inte skulle hinna bli 18. Hon sade rakt ut att hon ville hämnas, ha pengar och rättvisa: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1675130/17-arig-flicka-seriemordare

  Vilken värld...

  SvaraRadera
 5. Horribelt.
  Men var har du hittat bakgrunden? Detta förtäljde inte GP

  ...

  SvaraRadera
 6. Vet inte riktigt vilken bit du menar... men jag har läst arabiska tidningar, cnn och annat... och vad svenska ambassader säger om arabländer...

  SvaraRadera
 7. ... hurså efterforskar du mina källor... ;)

  SvaraRadera
 8. Inte då! =)
  Bara intressant att få höra en bakgrund än att det enbart var en brand. Inte orsaken. Uppenbarligen läser inte redaktionerna där ute lika mycket som du.
  Å andra sidan är det begripligt att utrikesrapporteringen är försiktig, det kan alltid bli fel. Men jag tror på dej vetladu

  Tjillevipp!

  SvaraRadera
 9. Tack Katarina ... just i det här fallet tror jag svenska pressen kommer att ligga mycket lågt... för de har bara tagit det från TT mest vad jag förstår. Så gör tidningar när de inte vet något själva. Det är säkrast.

  Och att inte skriva något så att det blir en "islamsk" fråga. Det är känsligt. Själva händelsen låter som en påhittad skräckfilm och det var väl därför de arabiska männen skulle ställa ministrar till svars först... för det där tältet var naturligtvis i gammal stil och inte det minsta brandsäkert med bara en utgång och ingen kunde föreställa sig att en kvinna hade gjort detta. De lever helt och hållet i en gammal mans- och kvinnobild... ju.

  Då männen skulle ta hand om kvinnorna och barnen, de försvarslösa, och slåss med andra män för att försvara dem. Den bilden var helt och fullt levande också i min barndom i Sverige. Men nu ser det annorlunda ut, när manligt och kvinnligt blandas friskt, på gott och ont.

  Men vi får väl vänta på den officiella kuwaitiska förklaringen till detta dåd...

  SvaraRadera