söndag 23 augusti 2009

Anna Odell fick StesolidAnna Odell fick två injektioner med Stesolid när hon bluffade sig in och tvångsintogs på St Görans akut i januari i år. Detta var en del av hennes konstverk på Konstfack.

St Görans akut var densamma som misslyckades med att bedöma den 43-åring, som förra onsdagen sköt ihjäl sin ex-sambos nya man med några skott i huvudet, när han bara hade tänkt att prata med sin tidigare sambo. Han hade självmedicinerat med Stesolid.

Denna akut är den enda som finns för psykiskt sjuka i hela Storstockholm. Upptagningsområdet är omkring två miljoner människor och år 2008 sökte sig 14 600 människor hit eller togs in. Här finns 14 platser och ytterligare ett handfull platser kan uppbringas.

Vården för psykiskt sjuka fungerar inte bra eftersom det finns för få platser och inom denna vård är det medicin som gäller i första hand. Som hände med 43-åringen så skickas svårt sjuka patienter ofta hem igen.

Dessutom finns det ingen ordentlig rapportering kring vad som förekommer inom slutna vårdavdelningar.

Anna Odell säger till DN att hon tycker psykiatrin har reagerat märkligt. Det hon inte går in på är att fler än psykiatrin har reagerat mot att hon lurade till sig vård. När den nu är så sparsamt utformad.

För trettio år sedan fanns det mycket fler sinnessjukhus, men de är numera nedlagda. Långbro sjukhus - med som mest 1350 platser på 70-talet - lades ned 1997 och har blivit ett vanligt bostadsområde.

Beckomberga sjukhus hade som mest 2 000 patienter och också det är nedlagt. Det är mediciner, som ska hålla ordning på människor, men detta förutsätter också att de är tillräckligt friska för att ta dem. Att de varken underdoserar eller överdoserar.

Ingen vill ha tillbaka den gamla tidens stormavdelningar, men det finns ett behov av en ny sorts omhändertagande.

I morgon börjar rättegången mot Anna Odell. Hon står åtalad för falskt larm, oredligt förfarande och våldsamt motstånd.


10 kommentarer:

 1. Jag har varit på konstmuséet i Kalmar och tittat på Anna Odells "konstverk". Det är en videoinspelning av en tjej som går på en bro och simulerar självmordsförsök. Att kalla detta för ett "konstver" är som sagan om Kejsarens nya kläder: ser inte folk att Anna Odell är naken???
  Däremot har hon lyckats med det hon ville uppnå, nämligen att bli kändis. Om hennes konstverk skrivs nu en massa intellektuellt trams som t ex "Anna Odell har gjort någonting som konstvärlden ständigt drömmer om, nämligen att nå ut till de breda massorna...." Att psykiatrin är i kris är en helt annan sak - Anna Odell bryr sig nog inte om de psykist sjuka som verkligen behöver hjälp. En konstnär jag kände i Kalmar på 60-talet brukade säga att framtidens konst skulle bli "en tom vit duk". Anna Odells s k samtidskonst är ett exempel på detta - tomt och innehållslöst.
  hälsningar från
  Gitta i Kalmar

  SvaraRadera
 2. Jo exakt som jag har skrivit tidigare.. hon lyckades i sitt egocentriska uppsåt ... se under rubriken "Günter Wallraff bröt inga lagar" i denna blogg.

  SvaraRadera
 3. Låt vara att Odell är egocentrisk, men hon har i alla fått igång diskussionen om mentalvården. Jag har läst många artiklar som inte hade funnits om hon inte ställt till det. Tyvärr finns det inget "normalt" intresse för psykiskt sjuka eftersom de är en sådan svag grupp. Trots att mycket fungerar under all kritik.

  SvaraRadera
 4. Vilka artiklar menar du Eva... har du något bra exempel? Psykiskt sjuka möter vi alla, så visst finns det ett intresse för dem. De finns runt omkring oss på gott och ont. Personligen tycker jag att diagnoshysterin har gått för långt. Till slut ska vi förmodligen alla ha en diagnos av något slag för att kunna leva i samhället, samtidigt som svårt sjuka inte tas om hand. Uppenbarligen.

  SvaraRadera
 5. Ja, den senaste var i DN igår (dn.se/nyheter/sverige/den-slutna-varden-1.936486) där man försökte komma underfund hur den slutna vården fungerar eller inte fungerar. Det var det ingen som riktigt visste. Skall undersökas nu.
  Det är svårt med diagnoser. Vissa blir lättade för de har alltid vetat att något inte stämmer. Andra ser det som en begränsning. Hur man än gör har man änden bak.

  SvaraRadera
 6. Ja det var den artikeln jag länkade till i min text... den gav inte så mycket... och jag rekommenderar dig att läsa mitt inlägg från några minuter tillbaka, längst upp i bloggen...

  SvaraRadera
 7. "Dessutom finns det ingen ordentlig rapportering kring vad som förekommer inom slutna vårdavdelningar" Men Odell har rapporterat om vad som hände henne, först när hon faktiskt fick en psykos och sen när hon "simulerade" samma situation dryga 10 år senare. Jag har själv vårdats inom sluten psykiatri och har sett och hört en hel del om vad som hänt där...men vi som har den erfarenheten är det få som lyssnar på...

  SvaraRadera
 8. Ann Helena Rudberg30 augusti 2009 kl. 07:53

  Jo då det lyssnas... jag är själv en av de, som har vårdats inom sluten vård då sommaren 1973 och om du tittar in inläggslistan så finns en del att hämta under rubriken "Journalisten har fått spader". Det har hänt massor sedan 1970-talet då vi hade tusentals människor inspärrade på mentalsjukhus. Och jag är en av de som har hjälpt till med detta.

  SvaraRadera
 9. Tack Ann, för ditt inlägg som du hänvisade till...väl skrivet och visar att "vem som helst" kan drabbas...ska fortsätta läsa din blogg.

  SvaraRadera
 10. Tack själv Gila... nej jag tror inte att vem som helst kan drabbas... det finns alltid orsaker, men de syns inte. Och människor som jag är överrepresenterade, alltså de som ingår i de sk "fria yrkena". Livet har alltid sina svårigheter...

  SvaraRadera