onsdag 12 augusti 2009

Annie Wegelius drabbad av bröstcancer

UPPDATERAT
Programdirektören på SVT Annie Wegelius, 50, har drabbats av bröstcancer och är sjukskriven ett halvår framåt till den 1 februari nästa år. Hon har gått igenom behandling och ska fortsätta denna under hösten.

Den nyheten för mig tio år tillbaka i tiden för då levde min svägerska med bröstcancer. Hon hade kämpat i ungefär ett år när hon gick bort i november 1999. Och häromveckan dog hennes bästa väninna i samma sjukdom. Min svägerska blev 49 och hennes väninna 64.

Väninnan hade haft bröstcancer en gång tidigare när hon var kring de 40 och då tog hon bort ena bröstet, men nu fick hon det i det andra. Och cancern spred sig tills hon hade tjugo metastaser i hjärnan.

Min svägerska åt p-piller och jag sade åt henne att det skulle hon inte äta. Till och med veterinären frågar om inte mina honkatter har brösttumörer nu när de har ätit p-piller i så många år. Helst vill hon operera och sterilisera. Jag svarar nej, men ljuger för det har den äldsta hon som är femton, men hon är så gammal så hon skulle inte överleva en operation.

Jag har dragit ned på pillren till henne och hon är mycket mager, men verkar må bra annars. Hon äter och sover mest. Och söker sig till oss för att få klappar och smek. Om jag inte märker att hon sitter bredvid mig i TV-soffan, så lägger hon en tass på mig, för att få mig att begripa att hon behöver lite klappar. Kärlek och omsorg hjälper i alla lägen.

Men p-piller ska man inte äta. Själv har jag bara ätit det i fem år. Lika länge som jag rökte. Det räcker. Tänk om alla män skulle gå på piller livet ut, som hindrade spermier att komma ur dem. Vore inte det lite märkligt? Men kvinnor utsätter sig själva för sånt.

PS. Säg inte nu att det beror på att vi lever i ett patriarkat bara... det har jag hört till leda från feministerna på Newsmill. Även som kvinna har man ett val. Faktiskt. DS

PSPS. Jag skulle gärna länka till Newsmill så att ni inte tror att jag ljuger ;) Men den jäkla sajten har legat nere i flera timmar nu. Usch och fy va dåligt. DSDS.

10.8.2014
Fler än 1 700 personer har gått in på det här inlägget i dag eftersom Annie Wegelius pratade i Sommar om sitt liv. Hon har en obotlig cancer nu och jag vet vad det betyder eftersom jag har en nära anhörig som också har cancer (dock inte bröstcancer). Livet är kort, men samtidigt långt. En dag kan vara som ett år eller som Astrid Lindgren har uttryckt det: denna dagen ett liv. 
11.8.2014
Fler än 2000 har nu gått in på detta inlägg. Jag har en hemlig blogg, som bara jag kan läsa, där jag skriver om min närstående som har cancer. Detta har jag för att stå ut. Den anhörige vill inte att hans sjukdom ska bli offentlig. Men jag måste lägga min vånda någonstans. Man får kuratorhjälp som anhörig om man vill, men jag har avböjt det två gånger, för det betyder att man måste starta en ny relation till någon okänd. Jag tar hjälp av nära och kära istället. Men varje dag måste alla kämpa för detta är en provisorisk tillvaro. Sjukdomen är som ett svart hål, som i värsta fall slukar allt.
26.9.2017
Annie Wegelius har förlorat kampen mot bröstcancer. Hon blev 58 år. Ingen ålder alls. Min sambo förlorade kampen tidigare än så. Han dog den 5 december 2014 och blev 57 år. Vila i frid ni alla som har gått före oss andra!4 kommentarer:

 1. Bröstcancer är så jävla lömskt. Jag hade en väninna i London, Christine, som fick bröstcancer men var helt inställd på att överleva. När jag kom dit efter operation och cellgifter var hon på kanonhumör och hade just fått veta att all cancer var borta. Tre månader senare ringde hennes man Bill och sa: Christine just passed away. (And she made me promise to call you, otherwise she would come back and haunt me!)

  Strax efter att jag varit där hade Christine känt sig trött och hängig och gått till läkaren. Det visade sig då att hon var full med cancer i skelettet och det hela gick väldigt fort. Nästa gång jag åkte till London var på hennes begravning.

  Samma öde drabbade en tjej jag träffade i en teatergrupp jag jobbade för en tid. Bröstcancer, frisk, ny cancer, död.

  SvaraRadera
 2. Det du skrev fick mig att återuppleva det som hände då när min svägerska dog... hon mådde bra och hade dagen innan haft hela familjen på söndagsmiddag, dottern hade flugit in från Paris för att vara med på middagen. På måndagen så gick hennes man (min bror) till jobbet och allt verkade okej.

  Ett par timmar senare ringde min telefon. Det var en läkare från Södersjukhuset som berättade att det gällde henne... är hon mycket sjuk frågade jag... det är nog värre än så sade han... är hon död skrek jag i telefon...

  Då hade hon själv lyckats ringa efter ambulans, tagit med sig sin väska med sin telefonbok, men dött på väg till sjukhuset och den första som läkaren fick tag på var mig...

  Fjorton dagar senare berättade en av hennes väninnor i kyrkan att hon hade varit tillsammans med min svägerska i just den kyrkan bara ett och ett halvt dygn innan hon dog och att min svägerska hade sagt: I den här kyrkan vill jag bli begravd. För hon blev så förtjust i den lilla träkyrkan, som hon aldrig tidigare hade varit i...

  SvaraRadera
 3. Det säger väl sig självt att om man lurar kroppen att den är gravid och inte signalerar till mjölkkörtlarna att producera mjölk borde leda till någon konsekvens förr eller senare.

  En bieffekt efter förlossningen kan leda till att kvinnan utveklar bröstcancer pga av snabba hormonellaförändringar. Hormoner är signalsubstanser som styr kroppsliga funktioner. Leker man med dessa kan räkna med bieffekter.

  Hormoner ska man inte leka med. Idrottsmän och kvinnor som ägnar sig åt hormonell doping drabbas oftare av cancer.

  SvaraRadera
 4. PabloHoney 4: Och det är väl dessutom förbjudet...

  SvaraRadera