onsdag 9 juli 2014

Svenskarna super

Ja det har de alltid gjort. Det är otäckt med supande om det går över styr och det är lätt hänt. Förr i tiden ansågs det okej att supa till i stressiga jobb som journalistyrket var. Gubbarna på redaktionen satt med en liten plunta i skrivbordslådan (nåt fint som whiskey) när de jobbade natt och själv blev jag knivskuren av en sättare när vi skulle fixa en sida. Det var inte med flit förstås, men jag hade tur som fick den skarpa sättarkniven i rätt sida av armen. Den träffade inte pulsådern. Det var på 80-talet när man klistrade och skar i sidorna. 

För hundra år sedan var supandet mycket illa i landet. Det har alltid varit svårt att överleva här på vintrarna och brännvin gavs till både små och stora. Krogarna låg tätt överallt och potatisen användes till den starka drycken. Han själv haft en släkting som brände, vilket var tillåtet då förr. Han kallades Rudakungen och blev rik på bland annat detta. Han var min farfars farfars far och levde i slutet på 1700-talet till mitten av 1800-talet.

I mitten av 1800-talet drack var och en omkring 46 liter sprit per år i Sverige. Numera ligger vi kring 7-9 liter per år. Varierar en smula, men ungefär så. Det syns att det var eländigt i Sverige för hundra år sedan och mer. Om inte annat genom alkoholkonsumtionen. För att minska denna så infördes motboken år 1917. Var och en fick bara ut en viss ranson i månaden. När jag var liten fanns detta kvar. Ända till år 1955 och män fick omkring 2 liter per månad. Kvinnor mycket mindre och arbetslösa inget alls. Ifall kvinnan var gift så var det mannen som fick ta ut. Dock ansågs vin inte lika farligt så där fanns inte restriktionerna för den som hade motbok. Det var klasskillnad på människor. 

Men numera behöver vi mer tillsyn av staten anses det, för internet är den stora boven och att dessutom kunna beställa till dörren utan att anstränga sig. Min far som var journalist höll på att gå under av alkohol i 50-årsåldern, som jag har berättat många gånger, men överlevde och dog först som 87-åring. Och att som utredningen nu vill begränsa hemleverans till de tider som Systemet kan stå för samma service känns lite futtigt. Det går alltid att få tag på alkohol för den som vill. Och detta hejdande av privata vinstintressen som eftersträvas känns lite som 1800-tal. Men vänta nu. Då var det ju tillåtet. 

1 kommentar:

  1. Så jävla patetiskt. Enda anledning till att det endast får levereras under Systemets öppettider och endast till en adress hos privatpersoner är för att man vill göra det omständigt. Ingen vill väl ta ledigt från jobb för att vänta på sin vinlåda?!
    Löjligt! Säg som det är istället! Man vill inte att svenskarna ska kunna beställa över nätet för man vill värna om monopolet fullt ut. Inte för folkhälsans skull, utan för intäkterna.

    SvaraRadera