tisdag 1 juli 2014

Upp till kamp

Förundersökningen i Husby läggs åter igen ned. Skottet i Husby, som dödade en 69-årig man var nödvärn från polisens sida. Två åklagare har nu undersökt vad som hände när en man blev skjuten av polisen. Detta har utretts fram och tillbaka och återigen står förorten mot de som bestämmer enligt lagar och regler i vårt samhälle. 

Enligt änkan var det rena avrättningen hennes man sedan 34 år råkade ut för. För mig framstod det som att de båda var indragna i något som kunde kallas folie-à-deux. Deras ramar gjorde att mannen tyckte att han kunde gå omkring med en machete och hota människor. För det var ju inte alls allvar. Han tyckte sig dock förföljd och gick på ångestdämpande medicin. Om jag hade varit hans fru hade jag inte låtit honom gå omkring med en machete. Inte ens när polisen bad honom släppa denna stora kniv så gjorde han det. Enligt änkan kände de sig så rädda att de knappt svarade på tilltal när polisen tog sig in i lägenheten till slut. Utan de bara hukade i vardagsrummet tills mannen gjorde ett utfall mot polisen.

Det är dags för Megafonen att återigen vara missnöjd och kalla till presskonferens. Och skapa nya upplopp i Husby. Megafonen som har till slogan att en enad förort aldrig kan besegras. Ja, det vore väl en lämplig rubrik för en organisation som befinner sig i krig. Inte för en förening som vill ändra ett fredligt samhälle. De upplopp som startades då bland annat av denna organisation långt ut på vänsterkanten drabbade invånarna själva hårdast. 

Då krävdes en kommission om Husby, men det blev det inte. Många ville flytta. Att släppa detta om den nya nedläggningen av fallet den första dagen i juli 2014 när de flesta har semester är väl diplomatiskt från polisens sida. Ett sätt att kanske trots allt slippa fler upplopp.

Här är Uppdrag Gransknings beskrivning av vad som hände. 

Så här skrev polisen om händelsen i Husby då:

2013-05-13 20:39 Olaga hot, Stockholm Grovt olaga hot, Oslogatan, Husby I samband med eftersök av en knivbeväpnad man som hotat flera personer gjordes en husrannsakan i en lägenhet. Detta efter att man försökt få ut mannen med hjälp av förhandling. Det fanns en person till i lägenheten vilket ledde till beslutet om husrannsakan.
Då lägenhetsdörren öppnats fortsatte försök till förhandling via öppen dörr. Då detta ej gav resultat gick polisen in. Mannen gick till angrepp och polisen tvingades skjuta i nödvärn. Den aktuelle mannen förd med ambulans till sjukhus allvarligt skadad. Mannen, 69 år gammal, avled till följd av sina skador. Händelsen kommer enligt rutin att utredas av Riksenheten för polismål.

1 kommentar: