lördag 22 februari 2014

Näthatarnas offer

Charlotte Dawson har hittats död. Hon har begått självmord efter trakasserier på nätet. Det var anonyma troll på twitter som fick henne att uppsöka sjukhusvård år 2012 för djup depression. Hon uppmanades att ta livet av sig själv och nu har hon således gjort det. 

Hon hade 57 000 följare på twitter och använde själv mediet och verkade ha kommit tillbaka. Hon föddes på Nya Zeeland och lämnade som 16-åring landet för att bli modell. Hon var en TV-personlighet i Australien. Hon blev 47 år gammal. Hennes twitterkonto användes inte det sista dygnet och det fick hennes vänner att ana oråd.

Russell Crowe var granne med henne och god vän. Han lär ha brutit samman när han fick höra nyheten. Han grät. Hon fick också dödshot i samband med kampanjen mot henne. Hon har framträtt i Australiens variant av Top Model som programledare och där tyckte en del att hon var hård mot de deltagande blivande modellerna. Hon hade fått sparken från jobbet i höstas som programledare, men såg fram emot nya uppdrag.

Men hon sade också att hon var trött på den oro som följde med att jobba i medierna, särskilt som hon som kvinna alltid skärskådades varje dag och förtalades för att hon såg ut på ett visst sätt. Jag tycker personligen att det är förfärligt att till exempel Google aldrig gör någon bedömning av vad som är relevant och viktigt utan låter skvaller och förtal få en stor plats genom exempelvis flashback. Kvinnor som Malou von Sivers som jobbar offentligt i TV förföljs i sådana sajter.

Internet liknar ibland en arena där det är fritt fram att slå så hårt det går mot människor. Det måste få ett slut. Detta måste gå att komma åt på ett enklare sätt än nu. Här kan ni se Charlotte Dawsons facebook-sida som har skapats för att sörja hennes död. Vila i frid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar