lördag 15 februari 2014

Kära nån

UPPDATERAT
Jag trodde aldrig att det fanns så mycket knäppa människor där ute innan jag började med bloggen. Internet får människor att ösa ur sig de allra mörkaste känslorna, som vräks fram ursinnigt. För att pressa ned och förstöra. Helst!

Särskilt illa blir det ibland när svåra saker kommer på tal som sjukdom och döden. Då är människor så livrädda att de inte kan ta det utan måste anfalla. Jag skrev min artikel häromdagen till SVT Debatt om romer, för att jag tänkte att jag måste prova hur det var att skriva där. Jag har skrivit dit förut, men inte blivit publicerad. Nu tänkte jag bli publicerad, om det var möjligt.

Jag tänkte på det som sades en gång av en chef på Sveriges Televison: du ska skriva så att människorna gråter. Riktigt så skrev jag inte, men jag intog ståndpunkten att det är bra att ta hand om dessa våra fattigaste i EU. Och jag tyckte att Sverige kunde gå före och visa vägen genom att göra detta.

Det är inte så svårt. Det finns massor med pengar i EU att söka för att ta hand om romer. Också för andra länder än Rumänien. Tyska städer har fått höra detta, som har klagat över romerna, av EU-kommissionen att det är bara att söka bidrag. Men dit har vi inte kommit i Sverige. Människorna här vill bli av med detta problem och på måndag ska det ske. Då ska romerna i Högdalen avhysas. De blir erbjudna resa hem eller fem dagars inkvartering akut.

Om jag var rom skulle jag uppföra mig precis som de. Jag kan tänka mig in i situationen. I min släktforskning har jag upptäckt en finsk gren, vet inte om det ingår romer där också, men kanske. Mina morföräldrar var bägge väldigt mörka och de drog sig en bit bort från samhället och bodde första delen av sitt gifta liv ute på en ö i Mälaren och hade ett litet torp på bara ett rum och kök. En liten stuga på kanske 30 kvadratmeter. Jag fattar inte hur de klarade sig, men det gjorde de. Och åtta av de tio barnen föddes där. 


Här är mormor och morfars stora torp, där deras yngsta barn föddes.
 Min mamma var yngst.
Pojken i gult är far till den lille ovanför. 
Jag är mamma och farmor. Så går släktet vidare. 

Det är inte så olikt de romer, som nu har slagit sig ned i Högdalen. De klarar sig med hjälp av det omgivande samhället. De är längst ned i botten på samhället, men de lever där. Det gjorde mina morföräldrar också. Det var ett torpställe de hade, som hörde till en större gård och de klarade sig genom arbete. Min morbror Evert som dog häromåret blev 96 år och han jobbade hela livet. Det är att hålla igång som gör att människor lever, att finnas med. Inte att bli omhändertagna. Det är inte så människor ska leva.

Jag kan som sagt sätta mig in i romers situation. De är människor som vi och försöker överleva på något sätt också nu när kommunistdiktaturen i Rumänien sedan ett kvarts sekel är över. Det är inte längre möjligt att vara den där romantiska kringdragande sortens människor med en särskild kultur. Den tiden är förbi. Vi är för många på det här klotet och alla måste passa in i samhället. Byråkraterna har tagit över. Och EU härskar i Europa. Det gäller för stater som Sverige att rätta in sig i ledet.
16.2.2014
Rumänerna är redan borta från lägret i Högdalen och en del av dem råkade ut för en bussolycka på vägen hem. Det var bussens andrechaufför som skadades och fördes till sjukhus. De andra fick övernatta på hotell. Olyckan inträffade på grund av halka i Småland vid midnatt.

2 kommentarer:

 1. Jag läser regelbundet din blogg, men kommenterar inte. Nu gör jag ett undantag. Du bortser från

  1. Människors handlande styrs av incitamentstrukturen. Dvs folk försöker handla så att det blir bra för dem - och att inte handla, så att det blir dåligt för dem. (Man lyckas naturligtvis inte alltid... eftersom man inte kan förutse det, som inte är möjligt att förutse, när man väljer hur man ska handla.)

  Det finns ca. 10 miljoner romer i Europa. Om den svenska befolkningen skulle erbjuda sig (eller åläggas) att axla romernas försörjningsbörda. - du kallar det för att vi skulle "ta hand om" romerna - så skulle (föga förvånande) dessa romer bege sig till Sverige.

  De, som invände mot ditt förslag, var chockerat upprörda över du i praktiken föreslog, att olika Centraleuropeiska länder skulle uppmuntras att s.a.s. dumpa ca 10 miljoner romer i Sverige. Här kan du studera bilder från den romska bosättningen i Högdalen. Romernas egen förklaring till att de sprider sina sopor är, att svenskarna inte plockar upp efter dem.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532716/The-rubbish-strewn-caravan-sites-blight-Sweden-temporary-Romanian-camps-spring-country-migration-restrictions-eased.html

  Jag betvivlar, att dina morföräldrar spred sopor omkring sig på motsvarande sätt - du får rätta mig, om jag har fel.

  Du bortser också från - alt. känner inte till, att

  2. Romer har en traderad genuin vi-och-dom kultur, som vilar på ett massivt förakt för människor, som inte är romer. Icke-romer (dvs vi) kallas för "Gaje". Vi=Gaje ses som lägre stående varelser, som de mer högtstående romerna på ett självklart sätt kan utnyttja. Därför har romer inga skrupler mot att lura, blåsa och begå brott mot icke-romer.

  "Gaje are viewed as foolish and honorless, and thus it is considered all right to trick, swindle and steal from them when it is necessary... It is considered very bad luck to associate with Gaje except to entertain, swindle or do business with them. .... remember that [Roma] are something special, touched by destiny in a way no Gaje could ever understand.

  ftp://ftp.cirr.com/pub/SCRIBE/Stage/Romany.Txt

  På svenska finns Karl Olov Arnstbergs bok "Svenskar och zigenare". Boken är en ambitiös genomgång, som utmanade den svenska, skönsminkade skildringen av romsk kultur.

  "Vanligen utpekas romerna av politiker, journalister och socialvårdare som svaga utsatta och offer för det svenska samhället och detta är orsaken till misären i dag.

  Mot detta ställer Arnstberg en helt annan uppfattning: den romanska kulturen är tvärtemot mycket stark och fenomenalt skicklig att överleva som en sammanhållen kultur trots att samhället förändras. Alla experter har grovt underskattat romernas vilja att låta sig försörjas av sociala bidrag men definitivt inte avstå från sin egen kultur.

  Romerna skapar en motkultur mot den svenska, mot gajés (svenskarna), för att absolut inte integreras och därmed förlora sin identitet. Det får till följd att romersamhället egentligen inte accepterar att dess medlemmar går i gajés skolor och inlemmas i arbetslivet. Den som gör det riskerar att stötas ut ur den romerska gemenskapen."

  http://fib.se/fib_1/multikul.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kära nån, ingenting har förändrats under solen det senaste århundradet eller årtusendet för den delen. Rent biologiskt är vi samma människor som för tusentals år sedan. Det skiljer inte så mycket.

   Jag slutade läsa din långa kommentar när du påstår att jag har uppmuntrat andra länder att "dumpa" tio miljoner romer här i Sverige. Detta sätt att argumentera är typiskt för sd:are som jag inte har något till övers för. Det är ren lögn. Det har jag aldrig påstått. Det är du som säger det. Argumenten är som om de vore kalkerade på vad nazister sade om judar en gång i tiden. Samma sorts inskränkta syn på människor är en rädsla för dem. Främlingarna. Och naturligtvis är det enklast att köra ut dem ur landet. Eller göra det omöjligt för dem att leva här.

   Radera