lördag 11 maj 2013

Kvinnor i riksdagen hotas

UPPDATERAT
Det ska de tåla tycker en del. De har ju makt och bra betalt för det. Detsamma tycker människor om mig för att jag dristar mig att förbli journalist och författare fast jag har passerat pensionsåldern. Ska människor behöva stå ut med trakasserier, hot och förföljande för att de använder yttrandefriheten?

Naturligtvis inte. Men de som kommenterar tycker att det är deras rättighet att chikanera mig, att nedvärdera och häckla. Om de inte får igenom sina kommentarer så är det jag som inte är för yttrandefrihet. Jag har förklarat att detta är en privat blogg inte något samhälleligt maktorgan, ingen tidning och att jag skriver vad jag vill i yttrandefrihetens namn. Men att jag också har rätt att inte låta elaka och förföljande eller hotfulla kommentarer publiceras.

Det är inte yttrandefrihet att kräva att få säga vad som helst i alla sammanhang om människor. Och särskilt inte på min blogg. Det finns ett gäng som vill att jag slutar skriva. Det är därför de poppar upp i alla möjliga sammanhang. Jag skrev om det senast när jag skrev om flashback, som tydligen ska berömmas nu när det visade sig att några anonyma har avslöjat kattmördaren i Högsbo i Göteborg.

De som ska berömmas är de som avslöjade denne yngling, inte sajten som upplåter utrymme till förföljande och annat otäckt. Jag har skrivit ett inlägg till Debatt på SVT, som i går lät en av de anonyma skriva och lovorda sig själv och denna sajt, som sprider så mycket elände omkring sig. Vi får se om de publicerar. Jag har inga goda erfarenheter av yttrandefriheten på SVT.

Inga kvinnor borde utsättas för hot och trakasserier och inte män heller naturligtvis. Men i vårt land är det lätt att säga "yttrandefrihet" så fort någon utsätter någon annan för detta. Vanligt folk har inte begripit vad denna frihet står för, att man inte kan säga vad som helst anonymt. Att detta inte är yttrandefrihet utan mobbning och förföljande. Men tyvärr har vi ännu inte redskap för att stoppa det. Trots att vi har lagar som handlar om förtal, ofredande och stalkning. Nätet är en djungel.

PS. Jag har tidigare skrivit en artikel på Newsmill om att näthatet inte är könsbundet. DS.

17:37
Nu höjs röster för att hotade politiker ska ha särskilda lagar. Att straffen ska bli strängare när dessa hotas. Att det är värre när folkvalda hotas. Men det tycker jag verkar märkligt. Vi har fel lagar över lag när det gäller detta. För ännu vet vi inte hur vi ska handskas med det allt råare samhället vi har fått. Det är riskfritt att förfölja och försöka tysta människor.
13.5.2013
Nej naturligtvis har inte Debatt på SVT publicerat min artikel om flashback, som byggde på det här inlägget på bloggen.
14:17
Nu skrev jag om artikeln så får vi se om den blir publicerad. Rubriken är: Offentliga kvinnor förföljs
3 kommentarer:

 1. Tyvärr har många i Sverige fastnat på första trappsteget när det gäller yttrandefrihet. Man anser sig ha rätt att yttra sig om allt och på vilket sätt det vara må. En tanke som inte verkar ha dykt upp hos allt för många är att yttrandefriheten gäller alla, även de som är av en annan åsikt. Dessvärre klarar man heller inte av att skilja på person och sak.

  SvaraRadera
 2. Anna jag vill bara påpeka om Flashback.

  Det är en ganska perfekt reflektion av vårat samhälle. Några riktigt läskiga människor, några tappra, några lögnare, några hederliga och en massa personer som följer den veckans populära ämne.

  Det går inte att ge ris eller ros till ett helt forum. För att dra det riktigt långt, det är som att döma alla individer i en viss grupp för den enes handlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med flashback är att vad som helst ges utrymme. Och ingenting tas bort. Det står där i eviga tider. Det är en anonym sajt där ingen har koll utan den bara flödar på. Vårt samhälle ser inte ut så. Om någon gör något brottsligt mot någon på gatan eller någon annanstans går det att anmäla till polisen. Och i bästa fall få fast en gärningsman. Brottet upprepas inte heller ständigt. Men så fungerar inte nätet. Där bestämmer ansiktslösa individer vad som ska sägas. Utan ansvar.

   Radera