söndag 16 oktober 2011

Skurklandet Etiopien

UPPDATERAT

Nu tog dom kamerorna också när TV4 och SVT skulle dit och bevaka de båda stackars journalister Schibbye och Persson, som oförskyllt har satts bakom lås och bom i detta urbota skurkland.

Etiopien, som var en okej stat på den tiden när kejsaren Haile Selassie regerade. Det enda landet i Afrika, förutom Liberia, som aldrig varit under kolonialt styre utan alltid styrts av afrikaner. Från 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men etiopierna lyckades tillsammans med brittiska trupper till slut besegra Italien.

Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades. Därefter styrdes landet till 1991 som en kommunistisk diktatur. Eritrea i norr blev självständigt från Etiopien år 1993 efter 30 år av gerillakrig.

Etiopien har krigat med Somalia om regionen Ogaden, som utgör en tredjedel av Etiopien. Då hade landet stöd av Sovjet och Kuba och vann över Somalia. Numera ses oroligheterna som ett krig mot terrorismen och får stöd från USA och Ryssland. Somalia är ett muslimskt land till största delen och hålls delvis av islamister.

År 2008 presenterade den etiopiska regeringen ett lagförslag, som innebär att det bistånd som landet tar emot från andra länder inte får gå till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, utan enbart till ekonomisk utveckling. Detta innebar att bland annat Sverige ströp biståndet till landet. Och sedan dess är landet ett skurkland. Naturligtvis.

Utrikesminister Carl Bildt får kritik för att han inte har uttalat sig hårt nog gentemot regimen i Etiopien. Han skulle förstås bli hjälte om han personligen tog denna stat i örat. Men än är det väl inte för sent?

Journalisterna riskerar upp till 20 års fängelse för terrorbrott, men kan också dömas till böter och utvisning enligt spekulationerna eller till 40 års fängelse om brotten de anklagas för adderas . Värst ut är Amnesty, som tror på dödsstraff. Rättegången mot de båda svenskarna kan starta i morgon måndag. Eller eventuellt på tisdag.

Handlar det om yttrandefrihet eller att ett land måste få beivra brott?

Här har jag tidigare skrivit om Schibbye och Persson. Och här.

Läs den här känslosamma beskrivningen av ett land, som befinner sig på en annan planet, som kontrast. Och chefredaktör Jan Helin tar i för att föra dessa journalister bort från äventyrarstämpeln. Inte blir det bättre för det.

Citat: "Somliga reser med Trivselreor andra med ONLF (gerillaorganisationen admins anm). Det beror på vart man vill komma här i världen. " Det säger Martin Schibbyes kompisar Kerstin Lundell och Anna Roxvall i Arbetaren.

PS. Senaste nytt är att rättegången ändå börjar i morgon tisdag, som det var sagt från början. Det var misstron mot regimen som gjorde att journalister och andra trodde att de skulle börja en dag tidigare än sagt. För att slippa medier. I morgon således på morgonen vid 8.30 lokal tid startar rättegången. De ligger en timme före oss, 7.30 svensk tid. DS.

2 kommentarer:

  1. Programmet Medierna i P1 ägnade också en hel del tid åt att analysera filmen som den etiopiska regeringen lämnat ut. Man pekade på diverse manipulationer; rökpuffar som saknades, tomhylsor som ej ramlade ut etc.
    Jag ställer mig dock frågan: varför i fridens namn poserar de med vapen? Eller är det också en manipulation?

    SvaraRadera
  2. Leif: De har förklarat det med att det är ett bra sätt att få kontakt med människor. För intervjuer. Det måste vara ett rätt unikt sätt att få till intervjuer.

    SvaraRadera