söndag 2 oktober 2011

Livslång kärlek

Det flesta svenskar "tror" på livslång kärlek, över 82 procent gör det enligt en undersökning. Ännu fler tror att pengar hjälper. Om man är rik tror 90 procent på detta. Och hög utbildning hjälper också.

Visst finns det en sådan kärlek, men det är som Oprah Winfrey har sagt så att man måste låta den andre vara ifred med sig själv, att utvecklas på sitt sätt. Var och en har sin väg att gå genom livet och ifall man kan gå den tillsammans beror av hur utvecklade de båda är.

Själv har jag tre långa förhållanden bakom mig. De första två varade i några år, därför att jag i 20-30-årsåldern inte kände mig själv tillräckligt. Det tredje har varat sedan 1983.

Det är inte meningen att vi ska ändra på varandra. Ingen kan ändra någon annan. Det måste den göra själv. Om ett par ska kunna utvecklas tillsammans måste det finnas en grundläggande kärlek, som handlar om den snällhet som Oprah Winfrey också har talat om i sitt eget personliga förhållande.

Hon hade gått igenom svårigheter i sin ungdom och blivit övergiven, men när hon träffade Stedman Graham var han så snäll mot henne. Hon begrep det knappast.

Men denna vänlighet och snällhet måste också finnas i ett förhållande. De båda kan inte hålla på att förtala varandra eller pika varandra. Det betyder inte att man inte kan bli osams ibland (det har Oprah och Stedman också varit) men det behöver finnas en grundläggande tillit och övertygelse om att kärleken håller.

Stedman Graham var också med i det sista avsnittet av Oprah (ännu ej visat i Sverige) och sade:

- Det förvånar mig att jag kan få vara tillsammans med en kvinna, som ändrar människors liv varje dag och som också tar med sig sin egen lunch till jobbet. Jag kan inte fatta älskling att en färgad flicka från skogarna i Mississippi har gjort allt detta... jag älskar dig för att du har gjort skillnad i mitt liv.

5 kommentarer:

  1. Det är inte att vi skiljer oss för lättvindigt ... jag tror vi gifter oss emot vår intuition. Kärlek som håller är attraktion men framförallt solid trygghet.
    feelingdictionaryDOTcom

    SvaraRadera
  2. Carl: Solid trygghet? Men den måste man väl alltid först och främst hitta i sig själv? Och dessutom ha förmåga att älska sig själv först, för annars förstår man inte vad kärlek är. Man kan förväxla hat med kärlek om man inte upplevt något annat. Intuitionen måste väl grundas i något mer stabilt?

    SvaraRadera