tisdag 11 oktober 2011

Naiva rikemansbarn

De båda fängslade svenskarna i Etiopien hade stora omkostnader för att åka till gerillan i Ogaden. Kring 80 000, som de försökte få dela med några tidningar i Sverige. Det fick de inte. Utan de fick åka på vinst och förlust.

Äventyrslusta, att förändra världen och att sätta dit utrikesminister Carl Bildts tidigare involvering i Lundin Oil (2000-2006) har varit drivkrafter för Martin Schibbye och Johan Persson.

Schibbye var tidigare redaktör för tidningen Rebell, som är organ för organisationen Revolutionär Kommunistisk Ungdom, som är ett ungdomsförbund till Kommunistiska Partiet, eller som det tidigare hette KPML(r).

Jag tror knappast att det skulle ha förespeglat någon seriös stor tidning, att låta deras journalister ta sig in i Somalia och till Etiopien i Afrika. Att beblanda sig med den somaliska gerillan.

De, som jag minns, som gjorde något liknande var min kompis från journalisthögskolan Karl Bergman som jobbade på Svenska Dagbladet och Arne Lemberg på Expressen och de blev dödade i Uganda 1979. Det var ändå andra tider.

Ingvar Oja skriver i dag i Svenska Dagbladet att han aldrig skulle ha kunnat uträtta något om han hade åtlytt det UD skrev på sin hemsida om vilka länder det avråddes från att besöka. Ingvar Oja är i dag 74 år och har verkat i en annan tid, som anställd på Dagens Nyheter.

Det är som om en del journalister lever kvar i en sedan länge förgången tid, då det var 70-tal och svenskarna menade att Sverige ensamt kunde förändra världen, för vi hade en statsminister som talade om "diktaturens kreatur". Det den nuvarande generationen verkar ha glömt bort är att han då menade kommunistdiktaturen i dåvarande Tjeckoslovakien.

3 kommentarer:

  1. skönt med lite sanning för en gångs skull

    SvaraRadera
  2. Utmärkt att fler står upp mot dessa mediamartyrer. Journalister verkar tro att deras förvridna idealism är ett "get out of jail free card), som kan kastas fram när man åker fast. Sen samlas svensk media bakom de villkorslöst, utan att ens tänka tanken att journalisterna har gjort något fel.

    SvaraRadera