måndag 3 oktober 2011

Marcus Birro ville bli kd-ledare

Han hade pratat med valberedningen och utmanade Göran Hägglund om posten.

Denne författare och samhällsdebattör har länge sagt sig dela kd:s värderingar och skrivit långa beskrivningar av hur hemskt det var när han förlorade sitt barn i 22:a veckan. Detta räknades inte som barn utan som foster i Sverige, men för honom var det att förlora barn.

Dessutom ser han det som att han har förlorat ett barn till när dottern Liten dog i magen på hans fru Jonna fem månader senare i vecka 17. Ett missfall alltså.

Han var inbjuden talare på Kristdemokraternas kommun-­ och landstingsdagar i Jönköping förra vintern. Där höll han ett 20 minuter långt tal och möttes av enorma applåder från tusentals kd-are.

I början av juni i år skrev han en känslomässig artikel om sin son Dante, som räknades som barn i Finland, fast han föddes i vecka 22 och alltså var ett foster i Sverige. Debattartikeln refuserades i DN, men antogs av SvD.

Och nu ville han föra in det här perspektivet hos kd. Men inte ens kd kan nog rädda ett barn, som dör därför att det inte kan leva. Han ser aborten som en absolut och kvinnlig rätt och vill debattera denna rätt.

Han är dock inte, enligt egen uppgift, svensk medborgare (har rötterna i Italien) och kan inte bli riksdagsman, men kanske partiledare?

PS. Hoppsan världens kortaste kanidatur? Han skulle få sparken från TV4 som programledare från Kvällsöppet omedelbums om han kandiderade. Så då drog han tillbaka allt. "Allt ljus på mig-taktiken" funkade inte längre. Han tyckte själv han var naiv. DS.

PS.PS. Enligt Dagens Media så får Marcus Birro iaf sparken från TV4. Det bekräftas av TV4. Det var kanske på tiden att denne Birro stoppades från att vara med överallt. Eller han kanske trots allt kan ångra sig igen och bli partiledare? DS.DS.

12 kommentarer:

 1. Dags att de lägger ner Kristdemokraterna snart. Religion har ingen framtid

  SvaraRadera
 2. Visste har religion en framtid, det handlar bara om vilken form. Alla tror vi på något, kanske den stora allsmäktiga partiledaren, eller den stora skribenten på morgontidningen.

  Fast det är nog inte så lämpligt med en partiledare som inte kan sitta i riksdagen.

  SvaraRadera
 3. Passar väl ganska bra KD:s nya främlingsfientliga profil.

  SvaraRadera
 4. Anonym 9:48: Kd är väl inte främlingsfientligt? Tvärtom har både partiet och Marcus Birro sagt att de inte är det. Ljuger de?

  SvaraRadera
 5. Jag uppfattar att vissa saker som Marcus Birro har skrivit är främlingsfientliga. I hans krönika i Expressen så uppmanar han att vara på sin vakt gentemot invandrare. Han pekar ut en hel grupp (män med öststatisk bakgrund) och skuldbelägger dem för hans obehagliga upplevelse och framställer gruppen som samhällsfarlig. Vi borde sluta vara så naiva menar Birro. Han uppmanar att vara misstänksam mot invandrare. Det är inte ok, hans retorik påminner mycket om SD:s. Lite smygrasistisk, försiktig men ändå rakt på sak - invandringen är ett hot och vi borde ta det här på ett större allvar än vad vi gör. Och det som skrämmer mig mest är att sådana uttalanden, hela det här konceptet med att mångkulturalismen är skadlig, att invandrarna pekas ut som onda och skadliga, blir alltmer accepterat. Hetsjakten, kan man nästan säga, är vardagsmat. Det är alltmer okej att vara främlingsfientlig. En rad profiler inom KD och deras ungdomsförbund har använt sig av sådan retorik, tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Anonym: Du menar den här krönikan? Det var ett skämt... men det fattade inte Birro...

  http://www.expressen.se/kronikorer/1.2296622/marcus-birro-lardomar-lita-aldrig-pa-sma-flickor-i-rullstolar-som-ber-dig-om-nagot

  Inget att skriva om egentligen, men det gjorde Birro...

  SvaraRadera
 7. Är det inte det att man ska ha varit svensk medborgare i minst 10 år för att kunna bli statsråd, som är ändrat (eller ska ändras?) till att inte ha någon tidsaspekt? Det ska alltså räcka med att vara svenska medborgare, nu.

  SvaraRadera
 8. Det var en m-riksdagsman som tyckte det år 2006:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2006/07&bet=K236&dok_id=GU02K236

  Och regeringen tyckte så också 2008:

  http://www.regeringen.se/sb/d/10025/a/117744

  Men gick det någonsin igenom då efter valet 2010? För grundlagsändring krävs ju två beslut med val emellan. Detta beslutades den 24 november 2010. Så Marcus Birro kan bli statsråd.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:20

  SvaraRadera
 9. Det anmärkningsvärda är väl att han inte tycks ha pratat med sin arbetsgivare innan han gick ut med det hela.

  SvaraRadera
 10. Andreas: Han kanske är släkt med Berlusconi? Han kan ju vara både mediemogul och regeringschef. Skulle inte Birro flytta till Italien för att han blev så påhoppad här?

  http://nyheter24.se/noje/kandisar/518486-marcus-birro-flyr-sverige

  SvaraRadera
 11. KD är inte främlingsfientligt. Däremot finns det partier med israelfobi och antisemitiska åsikter på vänsterkanten (också). Tron på en moralisk Gud behövs också. Så att folk har samvetet kvar (åtminstone)så att det inte blir igen som i Auschwitz, där Gud inte var närvarande (där heller).

  SvaraRadera
 12. Joshua: Det där var väl Jahve... eller nån annan av dom där patriarkaliska gudarna... för mig är gud en del av mig själv och om jag inte själv gör något, så gör inte gud heller nåt, det gäller att vara rätt medveten om hur världen ser ut... så gott det går.

  SvaraRadera