lördag 22 oktober 2011

Du är ansvarig för ditt liv

Nu går återigen finalavsnittet av Oprah Winfreys program från i våras i repris på TV3. Just nu. Du är ansvarig för ditt liv. Det är hennes komprimerade lärdom av allt hon har upplevt under sina 25 år som programledare.

Det spelar ingen roll vem din mamma eller pappa var, eller vad de gjorde. Vilken miljö du växte upp i eller hur din barndom såg ut. Ditt liv är ditt eget ansvar. Den som inser det har kommit en bra bit på väg.

Vi träder in med en viss sorts energi i varje sammanhang. Om vi använder våld, trakasserar och skadar andra, så har vi i samma stund gjort detta mot oss själva.

Sammanlagt har Oprah gjort 4 561 avsnitt av sin show. Och hennes samlade intryck av de 30 000 människor hon har pratat med genom åren är att alla vill bli sedda, hörda och befinnas värdiga.

Allt lidande, allt beroende av droger eller något annat sjukligt beroende bottnar i känslan av att inte vara värd något annat. Elaka översittare känner sig heller inte värdiga. De behöver bekräftelse. Ser du mig? Hör du mig? Vi föds värdiga till den här jorden, men ändå har vi så svårt att inse det.

Hennes framgång berodde av hennes team på jobbet och av Jesus, säger hon. Och då menar hon källan, kraften, alpha och omega, nåden, att en större röst talade till henne. Och den finns i allt liv, hos alla människor, den ger vägledning om man stillar sig och lyssnar på den. Gör man inte det så får man en smäll i form av en tegelsten i huvudet eller något annat och sedan hela tegelmuren kanske över sig. Om man inte lyssnar.

Hon har haft 217 avsnitt som handlade om övergrepp på barn, för att hon själv var ett sådant barn. Och det tog henne lång tid att lära sig att skammen hon kände inte hade med henne att göra. Det var inte hennes fel.

Hon själv har fått bekräftelse av publiken genom alla de år, som hon har arbetat med showen och hon har fått kärlek. Showen har varit hennes livs kärlek, sade hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar