fredag 21 oktober 2011

Läkaren frias!

Ett bra beslut tycker jag. Hur skulle annars läkare kunna utföra sitt jobb? Hon stod åtalad för att ha gett en alldeles för tidigt född, svårt hjärnskadad flicka en massiv och dödande dos morfin och tiopental, ett lugnande och sömngivande medel.

Respiratorn hade stängts av i samråd med läkare och familj. Jag tycker att detta borde räcka nu. Läkaren har inte begått något dråp enligt domen. Och att familjen i det här fallet inte kan skylla på sjukvården. Jag håller med de som tycker att de nu ska gå vidare med sin sorg, utan att skylla på denna läkare. Jag hoppas att de kan göra detta.

Denna händelse inträffade år 2008 och jag hoppas att denna dom inte överklagas till hovrättten.

13 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med. Fokus borde, om saken överhuvudtaget skulle prövats rättsligt, ha legat på de händelser som ledde till hjärnskada.
  /mib

  SvaraRadera
 2. Mib: Den lilla flickan föddes 3 juni 2008, tre månader för tidigt. Läkarna konstaterade att hon hade svåra hjärnskador och hon flyttades till barnintensiven på ­Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna där hon vårdades i respirator.Drygt tre månader senare, på kvällen 20 september, är Linnea död efter att läkarna i samråd med föräldrarna beslutat att avsluta den livsuppehållande vården.

  SvaraRadera
 3. Glad blev jag nu av att veta att läkaren går fri. om hon säger gång på gång att hon inte gjort fel då ska hon gå fri...

  önskar överläkaren allt lycka till och jag tror på dig

  SvaraRadera
 4. Anonym: Du behöver inte tro på mig... detta är fakta.

  SvaraRadera
 5. Precis, det är just det jag aldrig förstått i det här fallet. Familjen tar ett beslut som med absolut största sannolikhet kommer att leda till barnets död. Och när barnet faktiskt dör, vill man utreda om det är läkaren som dödat. Den logiken är för mig obegriplig.
  Vidare - en fällande dom skulle kunna få konsekvenser: att läkare inte törs utöva sitt yrke. Och det vill vi väl inte?

  SvaraRadera
 6. Det var obducenten som reagerade på alla kemikalierna i flickans kropp som satte igång processen.

  SvaraRadera
 7. Mari: Jag tror det beror av chock och sorg och att de inte har kunnat gå vidare till de andra stadierna av detta. Man man fastna. Och vilja ha en syndabock. Enligt läkaren så hade de inte synpunkter när de träffade henne efter dödsfallet, men sedan har något hänt.

  Denna lilla flicka var född före 29:e veckan, svårt att överleva då även som frisk. Kanske är det en övertro på vad medicinsk kunskap kan göra. Att läkare ska vara som gudar.

  SvaraRadera
 8. Ann Helena: just så tänker jag också - att det blir för svårt att ta ansvar för sitt val... Och det är förståeligt på ett sätt, men negligerar att någon annan (läkaren) far ännu värre illa.

  Och oavsett vem som startade processen, hade inte familjen "ställt upp" och drivit den vidare skulle det knappast blivit så uppmärksammat?

  SvaraRadera
 9. 5 juni fick flickan dropp med alldeles för hög koncentration av natriumklorid. Strax därefter konstaterades att flickan hade en dubbelsidig blödning i hjärnan. Sköterskan som gav det droppet och som gjort flera andra misstag, eller felbehandlingar, var väl den som orsakade att flickan fick så svåra hjärnskador från början, snarare än den för tidiga födseln i sig. Läkaren förkortade möjligen lidandet.

  SvaraRadera
 10. Anonym: Hon hade hjärnskador från födelsen och lades i respirator, men hjärnblödning gjorde ju inte saken bättre.

  SvaraRadera
 11. Anonym, man obducerar inte ett fall där dödorsak är klar. Obduktion har skett efter att föräldrar anmält läkare.
  3 månaders premature barn med respirator pga hjärnblödning dör efter att man stänger respierator. Dödorsakne blev hjärtstillstånd. Man ger Morfin föra tt dämpa paniken inför det sista.

  SvaraRadera
 12. Vad vet man om vilka hjärnskador hon hade från födseln? Det verkar ju som om felbehandlingen med koksalt kan ha orsakat skada, inte sant? Sjuksköterskan som gjorde detta fick senare en varning. Samma sjuksköterska är numera avstängd från sitt jobb då hon stängt av en respirator på felaktigt sätt. Hon följde inte reglerna och ett barn dog.

  Det verkar som om det finns 3 större frågor här.

  1 Hur ser det egentligen ut kring denna sköterskas insatser? Varför har inte mer rapportering skett kring felbehandlingen några dagar efter födsel. Det var ju dessutom det som föräldrarna egentligen ville veta när de frågade efter undersökning sv sitt barn. De hade ju ingen uppgift om att någon skulle överdoserat läkemedel, eller hade de det...?

  2 Det verkar väl rätt att frikänna läkaren då man inte kan bevisa att hon injicerat tiopental som lett till död. Att tiopental varit inblandat verkar ju ingen ifrågasätta, bara hur mycket barnet fått i sig. Nu verkar ju nivåerna så höga att man tom spekulerar i att flera injektioner skulle lagrats i fettvävnad.
  Detta skulle kunna förklara höga värden. Eller så var det fel på analysen. Hur vanliga är falska positiver i denna analys? Kunde vara bra för sannolikhetsberäkning.

  3 Om vi nu tror att barnet hade tiopental i kroppen, vad säger vi då om ett sjukhus som lyckas få i sina patienter tiopental utan att man har en aning om hur man skall förklara det?
  En biltillverkare har bättre spårbarhet i sin process.

  Det är naturligvist en förfärligt hemsk upplevelse för föräldrar och andra inblandande.
  Det är naturligtvis beslut om liv o död som de flesta av oss är förskonade ifrån som vårdpersonal skall hantera i sin vardag.
  Jag har alla försåelse och respekt för det.

  Däremot måste jag sätta ett frågetecken inför sjukhusets förmåga att förklara distributionen av tiopental.
  Jag sätter också ett frågetecken för medias ointresse att följa den tidiga felbehandlingen och den sjuksköterskans vidare gärningar. Det tycks som om det var större nyhetsvärde i mord/dråp-frågan när den varit kopplad till läkaren.

  Sedan måste jag vara ödmjuk inför det faktum att jag inte har alla fakta i målet.

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Det handlar om pengar, det handlar försök att få skadestånd. Se verkligheten som den är.

  Alvin Stoltz

  SvaraRadera