fredag 14 oktober 2011

VU bestämmer inte

Verkställande utskottet bestämmer inte det gör Håkan Juholt själv. Det har aldrig hänt att en partiledare har blivit sparkad av partitoppen i socialdemokraterna. Men om Håkan Juholt inte har förstånd att själv avgå, så borde han nog övertalas så länge att han inser att det är nödvändigt. Och det är det som pågår nu i dag.

Att dra ut på plågan drabbar inte bara det egna partiet, utan i grunden hela denna rörelse, som är över hundra år gammal. Trist att se från åskådarplats.

Redan för flera dagar sedan stod det klart för en vanlig medborgare, att så här kan man inte göra. Och ju längre själva krisen pågår desto värre.

Det är som Anna-Greta Leijon så klokt uttryckte det i morse: det spelar ingen roll vilka regler det finns. Det handlar om vanligt sunt bondförnuft. Är det rimligt att en sambo ska bo gratis för att hennes man är partiledare?

Skillnaden mot tidigare kriser i partiet är att genomskinligheten är mycket större. Teknik och snabbhet i medierna gör att en sådan här långdragen kris gör mycket mer skada än tidigare.

Men som någon har kommenterat: sitt gärna kvar. Det gynnar stabiliteten i landet och den nuvarande regeringen.

Uppdaterat 15:34: Enligt Aftonbladet lär Juholt fortsätta. Hela VU står bakom. DN säger detsamma. Och Svenskan likaså. Han ska resa runt och bygga upp förtroendet. Det kommer inte att gå. Och förundersökningen läggs ned. Gräddfilen är konstant. Det hade behövts lite städning och utrensning för att återvinna väljarnas förtroende. Det här blir katastrof. Det strider mot allt som vi har blivit lärda sedan barnsben.

7 kommentarer:

 1. Paret Juholt, Juholt plus sambo, har ju uppenbarligen redan en bostad och bor i Stockholmsregionen så Juholt har väl egentligen ingen rätt alls till den bostadsersättning som är avsedd för de Riksdagsledamöter som inte har någon övernattningslägenhet alls i Stockholmsregionen?

  SvaraRadera
 2. TC: Nja då måste han nog först sälja sin bostadsrätt i Oskarshamn, där han är skriven. Först sen har han ingen rätt till ersättning. Det anses att riksdagsledamöter, som inte bor i Stockholm (skrivna) är på ständig tjänsteresa... och de åker således från sin arbetsplats när de lämnar hemmet... i Juholts fall Oskarshamn.

  SvaraRadera
 3. Juholt bor hos sin sambo, inte i Oskarshamn!

  SvaraRadera
 4. TC: Okej anmäl honom för bedrägeri... ;)

  SvaraRadera
 5. Njae ... så himla självklart är det inte. Traktamente är ersättning för faktisk kostnad. Och Håkan har antagligen betalat lägenheten. Och det finns inga regler att man inte får ha någon annan (t.ex. fru eller sambo) boende där. Och han har ansökt om traktamente helt öppet. Så om de regler som påstås finnas funnes så skulle han fått avslag. Och om man nu tycker att moralen borde säga Håkan att han gjort fel - vad är det då som säger att hans sambo skall betala just 50% av lägenheten?

  Däremot är karln korkad. Och det borde vara god anledning till att inte vilja ha honom som ordförande.

  Den här soppan han hamnat i hade han kunna enkelt undvika genom att vara sparsam med kommentarer tills saken utretts av administrationen. Och sedan betala tillbaka utan kommentarer om det visar sig att det är rätt att göra så. De improvisationer och diskussioner han inlåtit sig i har bara inneburit att han krånglat till det.

  SvaraRadera
 6. Jag tror tvärs om. Det är många gräsrötter som har insett att aftonbladets scoop var en groda och att Håkan kommer att gå strärkt ur den här krisen. Jag har aldrig röstat S men bestämde mig för att göra det när Juholt valdes eftersom att jag tror han har möjlighet att leda tillbaka partiet till rätt ideologi som tyvärr inte har existerat i partiet sedan Kjell Olof Feldt nästlade sig in i partistyrelsen. En sak är säker hade Juholt avgått så hade jag aldrig mer övervägt att rösta på detta parti. Ett parti som viker sig för ett journalistdrev som inte kollat källorna ordentligt hade aldrig haft mitt förstroende. Tack och lov för bloggarna där kom sanningen fram rätt snart. Nämligen att det solklara regelverk som AB hänvisade till inte existerade och nu har även åklagaren konstaterat detta// Susanna Svensson

  SvaraRadera
 7. Undrar vem som är korkad. Juholt MÅSTE vara skriven i Oskarshamn eftersom han sitter i Riksdagen för deras räkning. Det gäller alla riksdagsledamöter. Det är inget fiffel, som många försöker få det till.
  Varför ska just Juholt betala för sitt dubbla boende? Då borde väl alla som nu bor gratis på Riksdagens hotell betala för det, också, eller?

  SvaraRadera