söndag 23 oktober 2011

Gaddafi var som ett litet barn

Det är vad som händer med alla människor, som inte längre kan utvecklas utan stannar upp och sedan börjar gå bakåt i utvecklingen.

Han befann sig i trotsåldern. Jag har sett det hos andra människor, som har förstenats. Det är en verklig fara för oss alla att bli sådana. Att inte längre kunna ta in verkligheten, utan tro att allt är som det alltid har varit. En av hans närmaste män berättar att de försökte få Gaddafi att inse hur det såg ut i Libyen, men det kunde han inte.

Det var hans land. Han skulle inte lämna det. Han skulle ta tillbaka makten. Ur den aspekten är det skönt att slippa rättegången, för då skulle han ha propsat på sina timmeslånga bisarra tal om allt och ingenting. Han hamnade antagligen på fel ställe i livet. Han hade passat bättre som filosof av något slag på ett världsfrånvänt universitet.

Gaddafi stred inte. Han läste böcker och hade sin satellittelefon, som han kunde sprida sina underliga osammanhängande budskap med till världen. Men han hade inte kunnat sitta kvar längre än hit. Det fungerar så att till sist får folket nog. De som har stridit nu var inte ens födda när Gaddafi tog makten. Men de kom med något annat.

De har något annat inom sig för att de har kommit hit senare än vi andra. Mänskligheten bygger alltid vidare på sina erfarenheter, så långt de är medvetna. Annars faller dessa tillbaka i det omedvetna och glöms bort. Och så måste vi gå igenom samma historiska skikt en gång till. Och ännu en gång dra fram allt vi är och kan vara från glömskans botten.

Samtidigt är det bra att det inte går att veta vem som sköt det dödande skottet mot Gaddafi. Det världen eller Libyen behöver är inte en ny hjälte som envåldshärskaraktigt har tagit den tidigare diktatorn av daga och sedan ska inta hans plats. Det som behövs är något helt nytt.

Libyen har aldrig lämnat stamstadiet eller klansamhället. Lika lite som andra länder runt om i världen. Det är på tiden att vi som mänsklighet gör det och inser att vi är en enda mänsklighet. Det går inte att backa nu tillbaka till något annat. Det förhindrar det kommunikationssamhälle vi har. Alla våra moderna tekniska hjälpmedel, som hjälper oss att se framåt och hålla kontakten.

11 kommentarer:

 1. AHR, det här är inte riktat mot din atikel ovan, men jag tar ändå tillfället att komma med följande kommentar. Nu var det ju inte precis ett hjältedåd att döda Kadaffi. Det var ju en avrättning utan rättegång, ett mord, lika beundransvärd som en mobbledd lynchning. Inte med en enda kommentar berörs den aspekten i våra tidningar. Totalt empatilöst publicerar man blodiga bilder av Kadaffi, i händerna på en blodtörstig mob, som strax ska skjuta honom i ambulansen. Kadaffi var säkerligen den pajas han framställs att vara, men vilka är den lynchande mobben som tar över? Vad har hänt med svensk press som rapporterar utan att reagear det minsta när en statschef slaktas inför våra ögon? Endast bortförklaringar. "Krigare", vad är det i sammanhanget?

  SvaraRadera
 2. Anonym 8:39: Jodå det har förekommit det också...

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/21/i-brott-mot-fn-mandatet-har-sverige-hj-lpt-till-att-d-da-en-utl-ndsk-statschef

  fast det är väl lite långsökt...

  Och i det här fallet var det nödvändigt att rapportera om hans död, visa hans döda kropp... annars skulle det uppstå rykten om att han levde och skulle komma tillbaka. Hitler var ju vid liv väldigt länge och befann sig i Sydamerika.

  SvaraRadera
 3. Kommentar till Anonym ovan: Jag har svårt att se Kadaffi som en "pajas". Han var liksom du beskriver lynchmobben, empatilös och blodtörstig. Jag kan inte se någon anledning att sitta i trygga västvärlden och fördöma libyernas handling.

  SvaraRadera
 4. Vad är det som är långsökt? Newsmill räknar jag fö inte som en av "våra tidningar".

  SvaraRadera
 5. Aha, du menade att det var långsökt att Sverige har varit med här och dödat en statschef.? Ja, det är onekligen långsökt. Däremot ställer jag mig lite frågande till vad som utspelat sig egentligen. Och massmedias rapportering har varit alltför propagandamässig, alltför svart-vit.

  SvaraRadera
 6. Kära Anonym/a: Som ni ser blir det lite märkligt när alla är anonyma. Det går att välja ett alias och skriva det under kommentaren även om man önskar vara anonym/a.

  SvaraRadera
 7. Är det bra att ingen erkänner vem som dödade Gadaffi? Det är ett krigsbrott alternativt mord, de skyldiga ska straffas precis som för alla andra krigsbrott och mord.

  SvaraRadera
 8. Anonyme 11.52: Det där har du missuppfattat. Flera har sagt att de sköt Gaddafi och varit stolta över det. Men det gick inte att avgöra vilket skott det var som träffade Gaddafi och dödade honom. Han var redan skadad när han greps.

  SvaraRadera
 9. Det är ju inte riktigt hela sanningen att Ghadaffi inte kunde sitta kvar för att "till sist folket får nog". Noga räknat hade Ghadaffi ett starkt grepp om läget fram till dess att NATO överskred sitt mandat och började flygbomba den Libyska armén och hindra den från att ta kontrollen över Benghazi. Därefter gav NATO flygunderatöd till rebellerna under de följande markstriderna. Trots flygunderstödet från NATO tog det flera månader innan rebellerna vann. Enligt uppgifter i massmedia deltog även brittiska specialstyrkor i striderna - utklädda till rebeller. Utan flygunderstöd och hjälptrupper hade rebellerna knappast vunnit. Vad som inträffade var alltså inte att Ghadaffi störtades i ett folkligt uppror utan snarare att gamla kolonialmakter som Frankrike och Storbritannien tog till militärt våld i hopp om ett nytt libyskt styre som är mer i kolonialmakternas smak. Detta faktum kvarstår även om det skulle vara så att rebellerna inledningsvis agerade på eget initiativ. Det är en skam för vårt land att Sverige deltog i detta krig som inte på något vis handlade om att försvara Sverige. Med detta vill jag inte uttala något stöd för Ghadaffi som libysk ledare men det är fel att bedriva anfallskrig för att påverka politiken i andra länder och det är fel att svensk militär personal deltar i strider som inte avser försvar av svensk territorium.//Bonnläppen

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att svenska myndigheterna bör utreda bagaren från Umeå för terrorism.
  " Den norrländske bagaren Ashraf Almeer bytte degkaveln mot maskingeväret för att strida för sitt andra hemland."
  Vilket är hans andra hemland ? Killen kom hit för 6 år sedan , hur lyckades han få uppehållstillstånd ?
  Killen har rena hela combat-kläder , kanske en legosoldat ?

  Åklagare & jurister som läser detta , väck en förundersökning på denna mördare !

  SvaraRadera
 11. Käckt nu är att Libyen (enligt min morgontidning) förväntas införa sharialagar. Den enes död... osv. Dvs, dödas en idiot står där tusen åter.

  SvaraRadera