onsdag 26 oktober 2011

Eken inte farlig

Den, som står mitt i gatan utanför TV-huset i Stockholm, är ju redan stagad med järnringar och hålls ihop på så vis. För det mesta så är ekar totalt ofarliga. Deras döda gamla grenar sitter kvar och går inte att få ned ens om man drar i dom.

Det är ekens kännetecken att träet långsamt faller sönder när den är död och att den faller ned i små bitar. De flesta av ekarna uppe på våran kulle i närheten bär sig åt så.

Bara en stor gren har brakat ned i vintras när det var så mycket snö. Men detsamma hände med en björk i närheten. Grenar kan braka, men knappast med den uppvaktning som den här eken har från gatukontoret. Den är ju slagen i järn.

Och det är ju liv i den. Bara små grenar har dött, precis det som är naturligt för ekar. När grenarna till slut faller isär så är det nästan bara luft kvar i dem och en ved, som faller sönder mot marken.

Låt eken leva! Våra ekar här ute är nog inte lika gamla, men den äldsta är säkert 600 år eller så. Det krävs två man för att nå runt stammen. Den har placerat sig så att den alltid har sol, i söderläge och en bit upp på kullen. Klokt träd. Dessutom rinner ju regnvatten ned till den.

Stockholms stad har JO-anmälts efter beslutet att fälla eken utanför TV-huset. Och här är ett förslag om att göra eken till en turistattraktion, mycket bättre än att såga ned. Positivt och bra!

5 kommentarer:

 1. Eken på min tomt blåste omkull i vintras. Tio meter kompakt stam med en meters diameter hela vägen, överväxt med en lummig murgröna. Som tur var tog vi bort kronan på sjuttiotalet, annars hade grannens hus inte klarat sig nu när den välte.

  Bara idioter klagar över fällda träd.

  SvaraRadera
 2. Olle: Ja du är lika grym som vanligt... ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 3. Det här är mer än en ek, det är ett levande minnesmärke. Äldsta på platsen. Och ett av de äldsta levande stadsträden.

  Som gatumiljön omkring är planerad, utgör eken en risk för människor. Visserligen faller ekar normalt sönder långsamt som du skriver, men här är riskerna för stora att tunga delar faller på människor.

  Det är inte eken som är felplacerad. Det är trafiken. Och platsen måste ändå göras om när spårvägen ska förbi. Perfekt tillfälle att rätta till gamla misstag! Gör om den här trista platsen så att eken kan betraktas på säkert sätt!

  Cilla, trädvårdare

  SvaraRadera
 4. Cilla: Om trafiken felplanerad borde man ändra på den. Och plantera nya ekar runt den gamla.

  SvaraRadera
 5. En ek till i världens grönaste huvudstad? Skriver här om problemet:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/09/f-ll-eken-innan-eken-f-ller-oss

  SvaraRadera