måndag 24 oktober 2011

Banker tystar Wikileaks

Sajten är helt enkelt nästan bankrutt eftersom några amerikanska banker inte längre förmedlar pengar till dem. De måste ta en paus för att bygga upp verksamheten igen. Och det lär kosta kring 20 miljoner kronor att få igång allt igen.

Jag tycker det är bra. Har aldrig gillat Julian Assange och hans projekt, som internets piratkung över världen. Att ta över världen genom att publicera hundratusentals osorterade dokument. Bra att få slut på det!

Det gynnar inte demokratin eller världens utveckling att vi inte har några som helst hemligheter för varandra. Allt behöver inte fläkas ut för våra ögon.

Wikileaks undersöker nu om de kan ta emot pengar per mobiltelefon eller via vanlig post i form av checkar. Kontanter i brev? Kanske inte det bästa sättet. Men alla möjligheter töms ut för att kringgå banksystemen.

Julian Assange själv anser sig utsatt för en kampanj, som innefattar anklagelserna från Sverige om våldtäkt. Han har fortfarande inte fått något beslut om att utlämnas till Sverige för förhör ifrån den engelska domstolen.

Under tiden har han reseförbud och måste inställa sig varje dag för att visa att han är kvar. Märkligt rättssystem. Minst sagt. När kommer domstolen med ett utslag? Vi har väntat i mer än tre månader.

Uppdatering 28 oktober 2011:

Jo det lär bli ett utslag i England nästa vecka ifall han blir utlämnad till Sverige eller inte. På onsdag den 2 november. Verkligen på tiden!

10 kommentarer:

 1. Wikileaks bör nog läggas ned, Julian Assange skall snarare lämnas ut till USA än till Sverige. Vad skall han göra här? Ingenting, det är uppenbart att FBI och CIA behöver ta sig an den mannen och dennes mer eller mindre obehaglig företag - Wikileaks är kort och gott skit!

  SvaraRadera
 2. Helt klart så är det ett jävligt obehagligt sätt att tysta ovälkomna röster. Det finns inte en endaste juridisk anledning för visa/mastercard etc att stopppa utbetalningarna.

  SvaraRadera
 3. Så fort USA är missnöjd danssar alla efter deras pipa. Frågan är inte om Wikileaks är bra eller dåligt, frågan är hur USA tolkar begreppet demokrati. Alla som är med oss får finnas kvar, övriga ska tystas permanent.

  SvaraRadera
 4. Bevisar bara ännu tydligare hur viktigt wikileaks egentligen är, eftersom att så många är skrämda av dem.

  SvaraRadera
 5. Ann Helena: Du skriver att det inte gynnar demokratin eller världens utveckling att "vi" inte har några hemligheter för "varandra" men Du skriver detta utan att gå in på vem som har hemligheter för vem. Om makthavare har hemligheter för vanligt folk som handlar om hur makten utövas och vad den används till eller om vanligt folk har "hemligheter" i den meningen att de har ett privatliv, det är två helt olika saker. Statsmakternas (och främmande makters) möjlighet att se in i enskilda människors privatliv blir större och större (tänk FRA). Detta gynnar inte demokratin. Att däremot allmänheten får mer insyn i maktens korridorer än makthavarna helst skulle vilja, det är för det mesta till fördel för demokratin. Folkstyre förutsätter att folket har insyn. Om sedan Julian Assange personligen är en trevlig eller otrevlig person, det är ovidkommande i det sammanhanget. Att han skulle ha sysslat med att "ta över världen" är för övrigt ett orimligt påstående, oavsett vad man i övrigt kan anse om honom.//Bonnläppen.

  SvaraRadera
 6. Hur i h-e kan man stödja den här händelseutvecklingen?
  "jag gillar inte den fullt lagliga verksamhet X. Jag tycker att det är bra att penningjättarna går samman med regeringen för att se till att få stopp på det"
  Fullkomligt vidrigt, Ann Helena.
  Vilka är nästa att tystas på det här viset?
  Som Voltaire sägs ha uttryckt det: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem"

  SvaraRadera
 7. Detta finner jag väldigt komiskt. Visa och Mastervard är inga banker även om den senare ägs av ett enormt konsortium av banker, och Paypal ägs av eBay (som bekant inte är en bank). Och detta med kontanter i brev, det var så eBay skötte sin verksamhet under en lång tid. För övrigt så har högt uppsatta FN-representanter uttalat sig om att Visa Europes agerande kan strida mot grundläggande rättigheter om uttrandefrihet. Paypal stängde Wikileaks konto efter påtryckning från amerikanska myndigheter, samma amerikanska myndigheter som utsätter andra organisationer, och stater för tryck; i Sverige fick CIA i hemlighet hämta egyptier, föra bort dem och tortera dem vilket strider mot otaliga lagar svenska likväl internationella. Det är sådan 'hemlig' information som Wikileaks vill sprida för att förhindra maktförtryck och olagligheter. Den enda anledningen att Wikileaks blir tystade är för att det finns krafter där ute som har oerhört mycket att förlora på att sanningar kommer fram; samtliga har något att dölja för att de gått utanför det mandat de egentligen har. Du som medborgare, svensk och internationell, väljer i och med ditt stöd för detta att fortsätta att bli förtryckt. Och jag snackar inte antikapitalistisk propaganda här (jag är själv råliberal), jag snackar amerikansk imperialism. Wikileaks försöker exponera dig för en verklighet som blivit så smutsig att vi inte ens vill se den, säger inte det ganska mycket om hur viktigt det är att vi städar upp snarare än att fortsätta att sopa allt under mattan?

  SvaraRadera
 8. Hej alla anonyma. Ha en bra dag! Pilsnernisse: du får också uttrycka dina åsikter här. Bra va! Och du bestämmer nog inte huruvida jag ska få säga det jag vill eller inte, vilket verkar vara en himla tur.

  SvaraRadera
 9. Jag förstår inte huruvida du totalt lyckas missförstå min poäng eller om du bara försöker göra dig lustig... Har jag uttryckt något som ens är i närheten av att betyda att jag tvekar kring din rätt att få säga det du vill? Kan du rent av ha missförstått Voltaire-citatet, som ju innebär precis det: att det viktigaste är yttrandefriheten?

  Nåväl. Hur kan du stödja den här utvecklingen? Att penningjättarna och USA ska kunna peka på något lagligt men enligt dem misshagligt och stänga ner det? Vad har du för syn på demokrati och yttrandefrihet egentligen? Vem gynnar den här utvecklingen?

  SvaraRadera
 10. Pilsnernisse: Jag missförstår ingenting. Jag brukar aldrig släppa fram kommentarer som beskriver något som "fullkomligt vidrigt", men nu gjorde jag i min godhet ett undantag. Det här är min blogg. Inte din.

  Varför ska institutioner stödja en fullkomligt maktfullkomlig piratverksamhet, som inte för något gott med sig utan lämnar ur människor hur som helst, som vräker ut information, som bara skadar. Och det lönar sig inte att använda fina ord för att låtsas att det är okej. Ha en bra dag!

  SvaraRadera