onsdag 12 oktober 2011

Allt om lycka

Vet ni om att ett samhälle med bredare trottarer blir lyckligare? Att sitta stilla och bara andas i tystnad åtminstone någon minut per dag (minst). Gör dig lyckligare.

Att känna samband med andra gör dig lyckligare, att känna dina grannar gör dig lyckligare. Att vara med i en klubb, där du måste dyka upp åtminstone en gång i månaden gör dig mera lycklig.

Att föräldrar blir lyckligare när deras barn når 18-årsåldern? Att omkring 450 000 kronor i årsinkomst är den inkomst som gör en familj om fyra lyckligast? Det lönar sig inte att tjäna mer för lyckans skull, för det spär bara på ekorrhjulet.

Vi behöver ha det grundläggande i våra liv, jobb, bostad, mat för dagen och sjukvård när så behövs, men annars är det andra människor som gör oss lyckliga. Att vara social åtta timmar per dag är lycka.

Prylar gör folk lyckliga när de är nya, men efter nio månader är all denna lycka borta. Inte ens den tjusigaste bil gör oss lyckligare. Så därför är det ingen idé att tjäna upp till en miljon per år. Det är bättre att göra sådant vi tycker om istället.

Jag önskar att det hade handlat en smula om sånt i riksdagsdebatten mellan partiledarna i dag, men det gjorde det förstås inte. För där sitter människor som tror att de blir lyckligare ju mer de tjänar. Uppenbarligen. Eller kanske tror de i sina glada stunder att vi alla är som de, så att vi vill bli riksdagsmän?

Och har inte Håkan Juholt klampat alldeles fel när han nu är föremål för förundersökning? Lycka är inte att få så mycket i bidrag som möjligt.

Lycka pratade Oprah Winfrey och Goldie Hawn om i dag i TV3. Här kan ni se det själva.

Leta inte efter bra betalda jobb, följ din lycka och gör det du tycker om. Då blir du lycklig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar