torsdag 27 oktober 2011

Euron räddad

Ja det är ett annat Europa än för 70 år sedan när alla stod emot Tyskland. Nu är det istället Tyskland som går i spetsen och räddar resten. Tillsammans med ärkefienden Frankrike. Det är ändå en utveckling att bankerna går med på att skriva ned Greklands skuld med 50 procent och att euron räddas.

Inte för att grekerna är så tacksamma, men de får väl också lära sig att hushålla. Ekonomi som är så enkelt egentligen, men det bygger på att man ser sanningen i vitögat och inte låtsas som ingenting.

Skulden lyfts med 100 miljarder euro från Greklands axlar och landet slipper konkurs. Alla vi europeer som är medlemmar i EU går solidariskt in och betalar det slösaktiga Grekland. Tro inte att vi slipper.

Bankerna måste ju också ta sina pengar någonstans ifrån. Och vi kunder får betala. Aktieägarna ska ställa upp sägs det. Ja det tror vi på. Visst.

Världen är en enhet och slösas det på ett ställe så drabbar det oss alla. Men att låta Grekland gå i konkurs vore ett sämre alternativ. Fast nu borde vi väl alla äga Grekland också?

En ny era kan börja för Grekland. För oss andra också kanske? Aldrig mera krig? Utan istället överenskommelser om att hjälpa varandra. Ja nu när Grekland bara är skyldig så mycket som Italien. Efter denna nedskrivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar