tisdag 3 maj 2011

Ingen muslimsk helgdag

Det kostar för mycket att införa en muslimsk helgdag. Det säger justitieminister Beatrice Ask, som inte är beredd att införa en ny helgdag och inte heller att byta ut någon nuvarande.

Det var socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som tyckte att eid al-fitr kunde bli helgdag. Det är festen, som varje år avslutar muslimernas ramadan, fastan.

För min egen del skulle jag tycka det vore mycket märkligt. Att fira en muslimsk högtid. Likaledes skulle det vara konstigt att ha en högtid som var katolsk, judisk eller asatroendes. Varför då?

Behöver vi mer ledigt så kan vi väl ordna det ändå? Eller har vi inte tillräckligt med ledighet?

Sveriges muslimska råd har ett par gånger tagit upp önskemål om ledighet efter ramadan. Helena Benaouda är ordförande där.

PS. Malin Siwe på Expressen har skrivit om hur märkligt det vore att införa fler religiösa helgdagar i ett land, där vi äntligen har lyckats med att skilja kyrka och stat åt. I en sekulär stat där den senaste förändringen var att göra nationaldagen den 6 juni till helgdag och istället ta bort annandag pingst som helgdag (kyrklig dag).

Jag gillar inte alltid Malin Siwe, men den här gången är det klockrent. Särskilt när hon påminner om att Carin Jämtin var den som tyckte att det skulle finnas butlers i T-banan. Icke verklighetsförankrat det heller. DS

Uppdaterat 8 maj 2011:

Nu ångrar sig Carin Jämtin efter massiv kritik också inifrån de egna leden.

3 kommentarer:

 1. Skönt att det var för dyrt. Annars hade man kunnat förvänta sig vad som helst i den här frågan, med tanken på många makthavares servilitet inför i synnerhet islam, men inte inför några andra särskilda religioner som kommer utifrån.

  Money talks - gudskelov!!

  SvaraRadera
 2. Billigt röstfiske. Vi har ju fem procent muslimer och andelen växer.

  SvaraRadera
 3. Kanske inte vore så dumt att byta ut 1:a maj mot en muslimsk folkfest-:)
  Pops

  SvaraRadera