onsdag 18 maj 2011

Den invandrade städerskan visste inte vem han var

Dominique Strauss-Kahn, chef för IMF, är anklagad för övergrepp på en svart städerska, som invandrade till USA från Guinea med sin nu 15-åriga dotter för sju år sedan. Guinea var tidigare en fransk koloni till år 1958.

Hon hade ingen aning om vem han var, säger hennes advokat. Och polisen uppfattar också hennes berättelse som äkta och trovärdig. Hon har ingen agenda. Det var först en eller två dagar efter händelsen, som städerskan begrep vem han var.

Hon har inte blivit identifierad i pressen och den amerikanska pressen brukar heller inte lämna ut namn på offer för sexövergrepp.

Många afrikaner lever på en dollar om dagen medan det hotellrum där Dominique Strauss-Kahn bodde kostar 3 000 dollar per dag. IMF, som grundades efter andra världskriget, är tänkt att jämna ut skillnaden mellan länder ur ekonomisk synvinkel.

IMF tvingar just nu afrikanska regeringar att skära i programmen för de fattiga genom strukturella förändringar och försämrar för befolkningen genom att förmå regeringar att devalvera sina valutor.

IMF kan ställa dessa krav genom de lån de ger till fattiga medlemsländer. Dessa krav gör att regeringar i dessa länder får mindre demokratisk makt.

IMF-chefen har alltid varit europé medan Världsbankschefen alltid har varit amerikan. Trycket ökar nu på sittande IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn att avgå.

Uppdatering 19 maj 2011:

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår. I ett snyftande brev skriver han till styrelsen att han gör det för sin älskade frus skull, för sina barn och sin familj och för sina vänner.

Och för att IMF ska skyddas: ”Jag vill skydda den här institutionen som jag har tjänat med ära och tillgivenhet, och framför allt – framför allt – vill jag ägna all styrka, hela tiden, och all min energi åt att bevisa min oskuld.”

Våld och sentiment följs gärna åt i melodramer och där finns också, enligt Nationalencyklopedin, stilmässigt odlade överdrifter i gester och mimik.

Uppdatering den 23 maj 2011:

Städerskans kläder hade Dominique Strauss-Kahns sperma i dem. Testresultatet är nu klart. Hans dna är säkrat.

Uppdatering 24 maj 2011:

Och idag den 24 maj har också de stora tidningarna vaknat.

Samtidigt kan vi läsa om vad städerskan var utsatt för och vad Dominique Strauss-Kahn sade till henne. Och det lär pågå förhandlingar som ska göra att ex-IMF-chefen går fri och städerskan blir rikligen kompenserad. Städerskans familj i Guinea har blivit kontaktad för att förmå henne att släppa anklagelsen.

14 kommentarer:

 1. Vilken soppa! De fattiga länderna kommer aldrig ur sin skuld. Det är inte meningen heller. Även om Kahn är oskyldig till övergreppet är han skyldig till utsugningen av U-länderna.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Visst är det så... hon är dessutom änka förutom att hon tar hand om sitt barn själv... det måste vara makterna, som tröttnade på denne man...

  SvaraRadera
 3. Det låter som att du dömer honom på förhand. Hon kan ju ha ljugit och vetat vem han var och spelat med för att plocka honom på pengar. Att han är rik och mäktig och hon fattig och maktlös betyder inte att han är skyldig och hon är oskyldig.

  SvaraRadera
 4. paradigmo: nä är det säkert... låter det så? Ja han tänker tydligen erkänna att han har haft sex med städerskan, men att det var frivilligt, enligt advokaten. Tjyv och rackarspel har vi sett förut.

  Jag är varken domare eller domstol utan journalist och författare med en blogg. I den får jag tycka vad jag vill. Och hur är det då med den andra journalisten, den franska Tristane Banon? Hon ljuger väl också om vad som hände henne? Bara frun vet exakt att han inte kunde göra detta? Eller vad säger du? Har du dömt städerskan i förväg? Möjligen?

  SvaraRadera
 5. Jag får inte ihop den franska logiken: Så högt uppsatta män brukar kvinnor minsann slänga upp sig för på löpande band, för dessa män är så attraktiva. (Beklagar verkligen att han inte fick raka sig/blev rakad hos barberare innan han gick till domstolen. Verkligen ett BROTT att fotografera honom i dålig dager.) Men denne DSK var allmänt känd som "kvinnojägare" trots att han var så högt uppsatt. Han hade "affärer" som så många män påstås ha, för att sådana män som han (högt uppsatta, välavlönade etc) är "omättliga" sexuellt och de har sådana sexuella krafter att mer ordinära kvinnojägare kan slänga sig i havet direkt om konkurrens om samma kvinnoobjekt.

  "Frihet (åt DSK) — Broderskap (för DSK) — Jämlikhet (för fransmän). Varför skulle roomservice och städerskan ha en aning om att detta var en Särskilt Annorlunda Rik Man jämfört med de andra som bor i Hotel Sofitels presidentsvit à 3000$/dygn? Hon gick in i sviten i tron att gästen hade lämnat hotellet och varför inte tro det?

  DSK hann bara ombord på Air France planet efter en mycket hastig avfärd från hotellet i en taxi. Så hastig avresa att han glömde sin mobiltelefon på rummet. Åker Sådana Högt Uppsatta Kvinnojägare taxi? Har inte Såna Som Han förbokade biljetter och hämtning med limosiner eller i vart fall bokad bil till flygplatsen? Vem bar hans väskor till bilen? Hur checkade han ut? Hann han få bagaget incheckat?

  Det är endast mycket duktig hotellpersonal som får jobba med sviterna. Pålitlig, språkkunnig och noggrann. Folk som verkligen kan tjäna de här gästerna på ett anständigt vis. Hotel Softel är väl inte känt som bordell?

  (Clarence Craaford har skrivit om narcisstens sammanbrott vid högre ålder i gårdagens Aftonblad.)

  IMF-chefen brukar utses av europa. Får se hur det blir nu.

  SvaraRadera
 6. Agneta: Han smet tydligen förbi personalen ut.. han fick uppenbarligen något slags sammanbrott, kanske narcissistiskt:

  "I bakgrunden till framväxten av den självförhärligande tendensen finns en frånvaro av levande människor i det inre, kärleksgivande personer med både kritiserande och beundrande röster. I deras ställe har kommit något som närmast liknar mekaniska dockor i det inre, gestalter som har uppmuntrat barnet till allt större ansträngningar, allt mera ”duktighet”. Duktigheten döljer ett inre tomrum och ett dolt raseri, kan leda till arbetsnarkomani och till ostillbar sexuell hunger, allt i jakt på tillfredsställelser som kan dölja den inre tomheten. Den narcissistiska personligheten förlorar så småningom den lilla kontakt han har med sin egen tomhet och smärta och kanske längtan efter genuin kärlek."

  Så skriver Clarence Crafoord i Aftonbladet apropå denne man och det minner mig om både små och stora påvar i den ålder, där det inte längre går att hålla ihop personligheten utan att den krackelerar. Mer eller mindre offentligt. Intressant.

  SvaraRadera
 7. Det här är artikeln i Aftonbladet av Clarence Crafoord:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article13043423.ab

  SvaraRadera
 8. Har jag dömt städerskan på förhand? Nej, jag summerade min ståndpunkt med,

  "Att han är rik och mäktig och hon fattig och maktlös betyder inte att han är skyldig och hon är oskyldig."

  Låter det verkligen som att jag dömer någon på förhand? Eller har jag sagt något annat som tyder på det?

  Att han anklagats förut är inte heller något särskilt starkt bevis. Vare sig han är skyldig till våldtäkt förr eller inte så är blotta anklagelsen något som lätt kan användas för att skapa trovärdighet till den nuvarande anklagelsen. Skulle en bedräglig person inte kunna utnyttja det? "Ingen rök utan eld" är hur som helst dålig bevisföring. Men det är naturligtvis din blogg och du får spekulera fritt.

  Kom dock ihåg att alla som skriver i bloggar eller andra medier bidrar till debattklimatet som i sin tur dessvärre påverkar och i vissa avseenden ersätter rättssystemet.

  Tänk om du oförskyllt fick ditt liv förstört av mediedrevet och när du sedan uttryckte dig känslofullt så blev du hånad av kommentarer om melodrama. Det är fullt tänkbart att DSK befinner sig i den situationen.

  SvaraRadera
 9. Paradigmo: Jag tror du överskattar bloggars betydelse i allmänhet och särskilt i förhållande till det amerikanska rättssystemet.

  Om inte du personligen skickar det jag har skrivit till ex-IMF-chefen så lär han aldrig få läsa det. Och dessutom beskrev jag enbart hur Nationalencyklopedin uttrycker sig om melodramer.

  Jag kommer aldrig att få mitt liv förstört av något mediedrev. Vad är det för dumheter. Medierna är till för att granska den politiska makten. En tredje statsmakt.

  Och denna ex-IMF-chef tillhör verkligen de politiska makthavarna i världen. Och ska därmed granskas. Det har uppenbarligen gjorts för lite när inte ens den franska journalisten vågade anmäla honom. På tiden att hon har gjort det nu.

  SvaraRadera
 10. Visst din blogg har kanske liten betydelse, men allas röster tillsammans skapar ett samhällsklimat. Så frågan är vilken sorts klimat du vill bidra till.

  Nej, du får nog inget mediadrev på dig. Jag uppmanade dig bara att tänka dig in i situationen. Då kanske du skulle inse att det som nu sker är fel.

  Medierna ska granska makten, men är det här en granskning? Att blåsa upp en persons obekräftade anklagelser till den grad att han tvingas avgå? Någon egentlig granskning har inte skett, däremot är han dömd såtillvida att han nu anses skyldig i en stor del av allmänhetens ögon. Om han sedan visar sig oskyldig blir det en liten notis som ingen bryr sig om.

  Jag vill minnas att du inte var lika glad åt drevet som nu går mot Kungen. Är det så att drevet är bra när det drabbar någon du ogillar och tvärtom?

  SvaraRadera
 11. Paradigmo: Men varför vill du utmåla en makthavare som offer? Vad är det för omvänd världsbild du har? Vad jag vet så valde han själv att avgå. Det beror väl på något?

  Du har uppenbarligen många fördomar, både om makthavare, journalister och medier. Vilket drev mot kungen? Jag har inte märkt av något. Men det är klart att det är intressant med uppgifter vilken makthavare det än är.

  Det är inte synd om politiska makthavare. Den här ex-IMF-chefen betalar nu några miljoner för att slippa sitta i häkte och istället få befinna sig i en lägenhet. Vi människor är inte jämställda på det här klotet varken när det gäller makt eller pengar. Eller inför rätta.

  Och mediernas uppgift är att granska. Jag är inte ett medium och skriver därför om vad jag vill hur jag vill. Du behöver inte läsa, ta del av eller kommentera. Det är alldeles frivilligt.

  SvaraRadera
 12. Han är dömd i medierna utan bevis. Så varför vill jag utmåla honom som ett offer? Tja, undra sa flundra. Han valde inte att avgå självmant, det är ju solklart publiciteten kring den här affären som gjorde att han kände sig tvungen att avgå. Vilket då tolkar som intyg på att han är skyldig.

  Vad gäller kungen så har vi kaffe-flickor, nazi-hustru och nu sex-bilderna och kontakterna med organiserad brottslighet.

  Så han får sitt rykte förstört men det är ändå inte synd om honom därför att han är rik? En del värderar annat än pengar. Om du vill utjämna ojämlikhet genom att driva hetsjakt mot rika så kan jag bara säga att jag tycker att det är en sjuk form av rättvisa. Och vem gjorde medierna till åklagare och domare?

  Du är ett medium - det är alla som bloggar. Du har inte samma inflytande men gör det dig moraliskt ansvarsfri?

  SvaraRadera
 13. Paradigmo: Du är sanslös... du behöver inte kommentera mer. Tack!

  SvaraRadera
 14. Det här är ganska enkelt. Vissa människor blandar ihop känslan av makt med sex och tappar omdömet. Här har någon verkligen fastnat med skägget i brevlådan, och då menar jag inte det på hakan.

  SvaraRadera