lördag 13 mars 2010

Ett smakprov ur min nya bok Jacqueline

"President Kennedy överansträngde sin rygg igen i Kanada, när han skulle plantera ett träd och hade besvär när de återvände hem. I maj kallade Jack Kennedy återigen på doktor Jacobson för han var bekymrad över hur han skulle orka med hela resan till Europa. Läkaren behandlade både Jackie och Jack med sin särskilda kur med sprutor, som innehöll amfetamin, vitaminer, hormoner och extrakt från djur. Riktigt vad som fanns i sprutorna var hans hemlighet, men Max Jacobson, som själv hade flytt från Tyskland och Berlin under nazitiden, var tacksam över att kunna hjälpa presidenten i det nya landet.

Sprutorna, som presidentparet fick, gjorde att en känsla av värme och välmående spred sig i kroppen och inom några minuter kände de sig genast bättre. Amfetamin gjorde att idéerna flödade, att den som behandlades kände sig oövervinnerlig samt att denne kunde hålla sig vaken mer än ett dygn och under den tiden behövdes varken mat eller sömn, men sedan kom efterverkningarna. Då behövdes en ny injektion. Riktigt så starka doser fick inte presidentparet, men det var tillräckligt, för att de långsamt skulle bli tillvanda till drogerna. Många berömdheter hade blivit behandlade med dr Jacobsons injektioner däribland Judy Garland, Marlene Dietrich, Truman Capote, Henry Miller, Tennessee Williams och Winston Churchill. På den här tiden, när medicinen som vetenskap redan hade gjort stora framsteg, så var något som så uppenbart fungerade, något bra. Biverkningarna hade ingen ännu klart för sig. Något som verkade som en mirakelmedicin ville ingen tro kunde ha svåra biverkningar.

Den 31 maj flög presidentparet till Paris med Air Force One. Det var det nya flygplan, som var iordninggjort speciellt för presidenten. Doktor Jacobson var inbokad, som ende passagerare, på ett Air France-plan till Paris tillsammans med sin fru och de båda planen flög samtidigt. Doktorn hade med sig sin hemliga väska med olika substanser.

Läget i Europa påverkades fortfarande av andra världskriget. I Frankrike var Charles de Gaulle president. Han var en av hjältarna från andra världskriget och hade levt i flera år i exil i England. President John F Kennedy såg upp till honom och beundrade honom och ville gärna ha en god kontakt med Frankrike som land. Men general de Gaulle var en egensinnig fransman, som ville att Frankrike skulle räknas som ett stort land i världen och som inte ville vara mer beroende av Amerika än nödvändigt. Frankrikes president ville ha ett eget kärnvapen för att ingå i de västmakter, som ansågs mäktiga nog att kunna ha råd och tillräckligt med expertis för att kunna ha det. Han ville ha ett Frankrike, som var en stormakt."

Så det var alltså dessa sprutor, som skulle åstadkomma att världen kunde gå vidare efter andra världskriget. Att president Kennedy skulle lyckas hålla stormakten Sovjet stången. Att Jacqueline skulle lyckas att förtrolla general de Gaulle och alla fransmän. Hon togs emot som en drottning i Paris. Ni får läsa mer när min bok blir publicerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar