torsdag 25 mars 2010

22-åring häktad för mordet på Nancy Tavsan

Det är den här mannen, som tidigare har våldsbrott i sin karriär.

Han har trappat upp våldet och genomförde nu uppenbarligen ett mord. SKL:s analyser kopplar honom till brottet.

I Hjällbo har beskedet om detta medfört både lättnad och besvikelse.

Den häktade var med på festen där också Nancy var den kvällen och de som känner honom är besvikna.

Mannen är med i Facebookgruppen ”Im a Muslim & Im Proud!”.

Här har jag tidigare skrivit om Nancy Tavsan.

Invånarna i Hjällbo kommer från omkring 90 olika länder. Arabiska är det vanligaste språket. Omkring hälften av invånarna lever på socialbidrag.

Inkomsten ligger på hälften av den som en medelinvånare i Göteborg har. Nittio procent har utländsk bakgrund. Kvinnor har varit mycket utsatta för brott i området.

Om man ville konstruera en miljö, där det begås många brott, skulle man inte kunna göra det bättre än i Hjällbo. Där finns så stora inbyggda motsättningar, att det är förvånande att det inte inträffar fler brott.

Det är bla massiva hjälpinsatser från olika håll, som håller området över ytan.

Jag och min bror är uppvuxna i Björkhagen, Stockholm, som då var en liknande förort. Fast med invånare mest från olika delar i Sverige. Min bror är nu lärare i Hjällboskolan.

12.30: 22-åringen är nu häktad på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke. Han ska stanna kvar i häktet eftersom tingsrätten anser att det finns risk för fortsatt brottslighet.

4 kommentarer:

 1. Stackars Nancy! Synd på en sån fin flicka. 90 olika länder. Herregud att det överhuvudtaget funkar. I min förort Hökarängen var det svenskar i min trappuppgång. En del kom från Hälsingland. Fast det visste jag ju inte som barn. Vi bodde längst ner och mamman i familjen i mitten kom från Hudiksvall. Och mamman högst upp från Järvsö. Som min man. Tänk hur det kan bli. Och din bror läser jag just om i din bok Et sekel av tystnad.

  SvaraRadera
 2. Helena: Så roligt att du läser min bok! I min trappuppgång bodde det alla möjliga från Sverige och i porten bredvid några från Finland. Och så hade vi ju en italienare inneboende ett tag. Minns fortfarande när jag såg den förste svarte mannen i Björkhagen (vi sa neger på den tiden) och vi barn sprang efter honom en hel flock... ha det gott :)

  SvaraRadera
 3. Hej Ann Helena,

  Det är en ofattbar tragedi för Nancys familj och hennes vänner. Hjällbo minns jag på 70-talet och då beboddes det av en mängd "svenska" socialfall, och det såg ut som faaan på sina ställen.

  Idag har Göteborgs kommun enorma utgifter till samtliga ytterområden, allt för att uppmuntra och stötta de som "orkar" engagera sig i alla dessa kulturkrockar som det innebär med så många olika folkgrupper.

  För några år sedan försökte ett gäng extrema muslimer hindra andra ungdomar att gå på en alkoholfri Lucia fest och det blev till att kalla på polis. Så motsättningar mellan extrema muslimer och "andra vanliga religioner" som Nalin Pekgul så bra uttrycker det i sin artikel på Newsmill, existerar dagligen i dessa ytterområden. Lösningen? Ja, min kristallkula är lika god som någon annans.

  Men jag tror inte att det är någon bra idé att "öppna upp gränserna fritt" inte förrän man har läget under kontroll och det har man defintivt inte än!

  SvaraRadera
 4. Ramona: Den här artikeln ur GP säger det mesta.

  http://www.gp.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/nyheter/goteborg/1.115816-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris?m=print

  SvaraRadera