fredag 19 mars 2010

Dödshjälp eller inte

Kim snart 32 vill dö för hon kommer ändå att göra det och hon vill inte lida längre. Det är förståeligt. Och nu måste Socialstyrelsen ta ställning till det.

Läkarna kan stänga av respiratorn. Ingen behöver få livshjälp, som inte vill ha den. Behandlingen kan stoppas. Men ska de också ge smärtlindring? Morfin så att hon somnar in?

Jag trodde i min enfald att det var självklart att det redan förekom. Min pappa dog rätt fort på det viset innan vi hann träffa honom. Han fick morfin och det vet ju alla att det påskyndar förloppet.

Är det då så att läkarna hittills har gjort lite som de velat, men att de efter fallet när läkaren blev anmäld på Astrid Lindgren-sjukhuset för mord på ett spädbarn så vill de ha regler.

Jag tycker att det verkar självklart att Kim ska slippa sin respirator och att hon inte ska behöva lida, dvs få morfin tills hon är död. Den rätten har andra dödssjuka patienter.

Socialstyrelsen håller på att ta fram nya råd för hur dödshjälp i livets slutskede ska gå till.

2 kommentarer:

 1. Respektera människans Vilja.

  Utred skyndsamt lämplighet, omdömme handling och ev. förmåga.

  Agera sedan utifrån vilja och lämålighet. Visa respekt.
  Leroy

  SvaraRadera
 2. Människans vilja, viktigt. Tänkte att det var väl otur att dom upptäckte tumören hon hade i nacken och att dom opererade... annars hade hon varit död för länge sedan. Och den operationen gjorde henne förlamad... Men livet har sin egen mening.

  SvaraRadera