onsdag 28 maj 2014

Ett val i Sverige är något helt annat

Att inte välja till EU är inte att vara emot demokrati som en del tror i sin upprördhet över att medborgare själva har beslutat vad de vill göra med sin röst. Det är en rättighet också att inte använda den. Det behöver inte bero av att medborgarna är dåligt underrättade om sina rättigheter, som en del fördomsfulla tror. 

Att rösta i höst till riksdagen är något helt annat. Valet kommer inte att se ut som EU-valet med omkring 50 procents röstdeltagande utan då vill medborgarna använda den röst de får vart fjärde år för att välja sina utsedda representanter till riksdagen. Självklart borde inte fi komma in i riksdagen. Det vore väl lite för mycket att ha en korrupt maktgalen och skattefuskande partiledare där.

Att Soraya Post kom in i EU för fi var helt okej. Hon som representerar romer och judar genom sina rötter. Då kan hon kanske uträtta något för dessa folkgrupper där. Men att en komprometterad partiledare ska kunna fortsätta och åka kana in i riksdagen, för att det finns en okunskap om vem hon är, borde inte kunna ske. I så fall har medierna verkligen svikit sitt uppdrag.

Som jag tidigare har sagt så kommer vi alldeles säkert att få ett maktskifte. Blir det då bättre i Sverige? Säkerligen kommer det att bli lugnare i samhället, för då tror en stor del av folket att ordningen är återställd. Och att landet kommer att fortsätta i de trygga spår, som arbetarrörelsen har stakat ut genom det senaste århundradet.

Tyvärr är det en felsyn. Landet ligger inte alls likadant som det gjorde då. Tiderna förändras ständigt. Den enda tid vi har är nu säger de kloke och det är alldeles sant. Det är inte möjligt att vila på gamla lagrar och tro att vi kan återgå till något gammalt. 

Folket är utbytt sedan då och de som fortfarande är i livet är inte några arbetare. De är pensionärer, som vill ha det drägligt under sina sista år efter ett långt arbetsliv. Det har de blivit lovade. Men mot dem står då alla nya medborgare, som behöver bli försörjda. Det är en svår ekvation att lösa för vilken regering som helst. Botten för vårt politiska samhälle är säkerligen inte nådd. Vem som än sitter vid makten.

3 kommentarer:

 1. Svenska folket kommer bli lika besvikna på kommande regering oavsett färg, som man är på sittande nu, det ligger liksom i folkets natur att bli besvikna och vilja välja något annat.

  Du har så rätt i det du skriver.
  Sverige ligger inte på en egen isolerad planet utanför jorden som vissa partier tycks tro, vi påverkas av hela världen vare sig vi vill det eller inte. Vi kan gå ur EU men vi kommer ändå att bli påverkade av EU, är det då inte bättre att vara med och ha en åtminstone liten chans att påverka?

  S kommer inte att gå tillbaka till det som varit, så jävla dumma är de inte att de tror att det kommer att funka. Med det förhållningssättet man måste ha till sin omvärld idag fungerar inte Socialism a la 60-talet utan det blir en Röd/Blå (Lila?) blandning.

  Men det kommer att bli en rolig tid, SD kommer att öka, eventuellt kommer KD och/eller C åka ut, det kommer bli ett fullständigt parlamentariskt kaos!

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att FI kommer in i riksdagen i höst. Många har glömt vad Gudrun gjorde och många är för unga för att minnas.
  Sossarna kommer iaf att få stora problem med sina allierade ,eftersom både Vänsterpartiet ,miljöpartiet och FI i praktiken är för fri invandring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S kommer att få stora problem i den frågan eftersom de har LO i knäet, och Thorwaldsson vill inte se att 20% av LO-medlemmarna röstar på SD. Inte helt omöjligt att vi kommer att få en svagt osande SD retorik inbäddad i mjukt rött fluffigt Löfven svammel. Eller så lägger man sig platt och vi får ser ett nytt rosornas krig. Det lär bli ratatouille i det blocket.

   Fan, det kan bli rätt kul ändå. Just nu saknar man Juholt och hans glappkäft, det hände ju något då i alla fall. Varje vecka.

   Radera