tisdag 10 januari 2012

Sven Wollter är så snäll

Javisst är han det. En medlöpare till massmördare dock. Det går inte att komma ifrån. Han var knuten till KPLM(r) det mest radikala av vänsterpartier.

Jag skulle inte ha velat bo i Sverige om kommunisterna hade tagit makten. Om vi hade blivit lydstat till Sovjet. Det var många som tyckte att det inte var så farligt, för den stora ärkeskurken var ju USA.

Egentligen håller DN på att göra upp med sina egna traditioner. Allmänna redaktionen har aldrig varit kommunistisk, utan mest socialdemokratiskt, men kultur och teater (som den redaktionen hette förr i tiden) styrdes av kommunister.

Och de var snälla så länge de fick sin vilja fram, visst var det så, men visade stålklingorna när någon gick dem emot. Hur vet jag det? Jo för att jag jobbade tio år på den avdelningen, där också Bengt Ohlsson jobbar nu (han jobbade där då också). Han har hukat länge, för han var aldrig anställd, utan frilans.

På så vis hade han en viss frihet, men måste också anpassa sig och bli mindre allvarlig, som Sven Wollter nu anklagar honom för: att han verkar ha sådana kompisar. Det är ett sätt att överleva att ta till humor. Det avväpnar. Både åt höger och vänster.

Det där gravallvarliga gör att man kan gå över lik och tycka att det är rätt. Det har vi sett många gånger.

Men ränderna går aldrig ur. Det är sådana som Jan Myrdal och Sven Wollter, som alltid kommer att vara åt vänster och aldrig har gjort något fel heller. Nä vilken tur att de inte fick skriva böcker eller spela teater under Sovjetmakten. Då hade de aldrig haft den frihet de har haft i Sverige.

Och Sven Wollter påstår nu att han är socialist. Jaha när bytte han? För socialist är ett mycket vitt begrepp. Det är sossarna också och miljöpartiet ibland när det passar dom.

Kommunismen har blivit så ful, så ful, så det är nog bäst att inte ge sig själv den etiketten. Men visst finns de kvar i vårt land. Ännu.

Den relativt nye chefen på DN:s kultur Björn Wiman är väl den förste som inte är särskilt kommunistisk.

Själv väntar jag på att politiken ska bli mindre viktig. För farao det är mest praktiska lösningar det handlar om, nu när planeten jorden egentligen är för liten. Inga omvälvande idéer behövs, som att vi ska göra revolution och ändra allt. Bara att fixa det rent logiskt och förnuftigt, så att en tiondel av mänskligheten inte sitter på nästan allt kapital.

Människor är sig rätt lika. Se bara på dottern till förra migrationsministern och socialdemokraten Barbro Holmberg och till Thomas Nordegren journalist. Hon heter Elin Nordegren och gifte sig till rikedomar med Tiger Woods. Nu är de skilda och hon har köpt en egendom för 85 miljoner och ska bygga helt nytt där för ytterligare 25 miljoner. Det gäller att ha större hus än ex-maken.

Varifrån kommer denna girighet? Om ni frågar mig finns den inbyggd i oss alla och det krävs en viss medvetenhet, för att begripa att man inte behöver ha ett hus för över 100 miljoner. Alla de gamla dödssynderna är fullt aktiva i världen. De går före politisk övertygelse.

Och Slussen ska naturligtvis göras om, inte bevaras. Ett elände att stå där i busskön under T-banan och undra om bussen kommer först eller om T-banan ska rasa genom taket.

6 kommentarer:

 1. Den snälle Wollter kunde ju inte avstå från att direkt förlora i sin argumentation genom att falla i fällan "Godwins lag".

  http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_law

  Från Wollters inlägg i DN;

  "Bengt Ohlssons oerhörda irritation över detta fenomen som han ­kallar kulturelit och vänster får mig att tänka på en välkänd replik som ofta läggs i Hermann Görings mun men egentligen är en replik ur den tyske arbetarförfattaren Hanns Johst pjäs ”Schlageter” från 1933. Den lyder: ”Så fort jag hör ordet Kultur osäkrar jag min Browning.”"

  Man skulle ju annars förvänta sig att Wollter skulle ha tagit fram andra massmördare som Pol Pot exempelvis. Nävisst ja.

  Vilken öm tå som Bengt Ohlsson måste ha trampat på förresten och vilken klar förbättring som har skett med Wiman. Jag kommer inte ihåg var den förra hette innan Wiman. Det är nog snarare så att jag vill glömma vem det var, kanske.

  SvaraRadera
 2. Cuben: Jo den som först nämner Hitler har förlorat... jag brukar strunta i den där regeln. Maria Schottenius hettte hon, som utrensades när allt gjordes om 2010. Men hon är kvar ändå. Det brukar gå till så. Hon skriver krönikor.

  SvaraRadera
 3. 12 år efter berlinmuren så invaderar vanligt folk kulturelitens revir i Sverige och det blir ett ramaskri....

  Visst är världen underlig eller hur?

  Wolter, Myrdal och nu med lärjungarna Person och Shibbye kommer aldrig att ändra sig om dom inte hamnar i fångeskap själva. Då gick det tydligen bra att vinka med sitt vita skinn för att inte bli skjutna.

  SvaraRadera
 4. Nils Dacke: Jo världen har alltid varit vansinnig, men det är sällan vi har sett det så tydligt... jag gillar år 2012.

  SvaraRadera
 5. hela mitt vuxna liv har jag levt med "kulturvänstern"
  jag tror inte vi blir av med dom förrän dom dör undan, dom genomsyrar allt i min värld, tv, radio, pressen, räddningen sen 10-15 år tillbaka är ju internet, nu väljer jag bort dom, ser aldrig på svt eller lyssnar på sr, sen är det skönt att se att ni som har gåvan ifrågasätter deras inpinkade gränser :-)

  SvaraRadera