onsdag 9 juni 2010

Världskulturmuséet backar om Jerusalem

Elisabeth Ohlson Wallins bilder på homosexuella med bibelcitat ska nu visas på Världskulturmuséet och de vill inte vänta till nästa vår utan visa dem så fort som möjligt.

De hade tidigare tillfrågat religiösa ledare vad de tyckte och följt deras råd att tona ned denna utställning. Men nu anser muséet att allmänintresset gör att dessa bilder ska visas och att det ska göras så snart det går.

Utställningen Jerusalem föreställer bland annat ett homosexuellt manligt par vid tempelmuren i Jerusalem. Nakna och ovanpå varandra. Tillsammans med ett bibelcitat från gamla testamentet, som handlar om att det är döden att umgås på det viset:

"Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen." 3 Mos 20:13

Muséet hade beställt utställningen, men ville tona ned den och visa den enbart i litet format och med religiösa ledare i samma rum, som kunde förklara vad man såg.

Elisabeth Ohlson Wallin fick ställa ut sina fotografier Ecce Homo i Domkyrkan i Uppsala. Med ärkebiskopens tillstånd. Den behandlade Jesus som homosexuell.

Hennes nya utställning handlar om de tre världsreligionerna: judendom, kristendom och islam. Och citaten som följer med bilderna ska visa att dessa religioner förtrycker både kvinnor och homosexuella.

2 kommentarer:

  1. Det här kallar jag för konst som verkligen har ett budskap som visar hur de stora världsreligioner kan vara förankrade i varandra genom gemensam ställning tll livsfrågor. Det här är unikt och sällsynt konst där konstnären Elisabeth Ohlson Wallin är opartisk i sitt skapande. Detta riktas inte mot en religions värderingar för kvinnor och homosexuella,utan mot tre olika samt med objektivitet och rättvisa. Utställningen kommer att bli en succé med tanke på att konstnären är kritiskt mot de stora världs religioner i innehållet på ett konstruktivt sätt,som inte enbart ifrågasätter meningslöst en enda religion och utan någon budskap till mänskligheten.
    En sak till som omfattar Wallins konst, är en reflektion mot Vilks så kallat ifrågasättande av islam, med en "rondellhund" som faktiskt inte berör en kotte pga meningslöshet!

    SvaraRadera
  2. Anonym: Du kan ha rätt där...och varför är du anonym? Du låter som en reflekterande människa. Vilks trodde nog dock inte att hans rondellhund skulle få den uppmärksamhet den fick. Utställningen var i mörkaste Värmland. Det var media som gjorde denna enkla teckning till det den blev. Och resten gjorde upprörda muslimer. Det var väl meningen, som jag brukar säga. Förresten så drömde jag i natt att jag var i en synagoga och lyssnade på det de sade (fast jag inte förstod) men där fanns det där heliga som finns i alla religioner. I alla kyrkor finns människors samlade och förstärkta andlighet. Precis som den finns i vår trädgård här utanför. Vi gör alla vår "gudstjänst" fast på olika sätt.

    SvaraRadera