tisdag 8 juni 2010

Daniel Westling är av gammal adel

Han härstammar från de gamla adelssläkterna i Dalarna. De som såg till att Gustav Vasa överlevde. Det har en långväga släkting till Daniel nu bevisat.

Tänk att det ska vara så fint att vara släkt med den ene eller den andre. Men jag har en barndomskompis, som också är släkt med Daniel. Hennes föräldrar kommer från Hälsingland. Och är vi inte alla släkt med varandra vi som har bott i det här landet ett tag?

Själv tappar jag räkningen på alla mina anor ett par hundra år bakåt. Men de ser ut ungefär som Daniels med mest torpare och bönder plus en och annan soldat i rullorna. Men så har vi ju den där mayaindianen och den där spanjorskan, som kom hit på 1600-talet och som syns fortfarande i våra utseenden.

Som ni vet skriver jag på en bok om detta. I ormbärarens tid heter den. Går vi som mänsklighet 75 000 år tillbaka så levde vi alla i Afrika och överlevde ett supervulkanutbrott med nöd och näppe. Livet är skört. Ta vara på er där ute!

13 kommentarer:

 1. För att hitta andra kopplingar mellan Dalarna och Frankrike så är det intressant att Dalarnas vapen och Jeanne d'Arcs har så många likheter.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dalarna_vapen.svg

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blason_Jeanne-d-Arc.svg

  SvaraRadera
 2. Ja fast det beror nog av att symboler är sig lika jorden över (som C G Jung kunde konstatera) att de är arketyper inneboende i våra själar.

  De franska liljorna i Jeanne d´Arcs vapen är rent franska Fleurs de Lis som hör till franska kungahusen.

  Och kronan hör väl egentligen inte till Dalarnas ursprungliga vapen, utan betecknar statsmakten, dvs länstyrelsen. Pilarna symboliserar att de skulle tåga mot Stockholm och kungamakten så fort det föll dem in... ;) Men det kanske är slut med det nu då?

  SvaraRadera
 3. På den tiden då Dalarna fick sitt vapen är det väl oklart om det fanns någon länsstyrelse, i alla fall i den formen vi normalt associerar ordet till. Någon som vet?

  Ann Helena hur såg Dalarnas ursprungliga vapen ut?

  SvaraRadera
 4. Cuben: Vad jag vet var det två korslagda pilar... minns fortfarande ett museibesök där vår gajd blev så imponerad av att en kille i klassen visste att de korslagda pilarna var Dalarnas vapen. Ingen hade vetat det förrän han kom dit och visste. Han var själv från Dalarna. Jag tror vi gick i sexan då...

  SvaraRadera
 5. Missa inte journalisten Julia Caesars vassa krönikor. Länkar till samtliga finns här:

  http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/

  SvaraRadera
 6. Jag tror grabben från Dalarna hade rätt. Det var ungefär vad min far, också från Dalarna, berättade för mig.

  SvaraRadera
 7. Cavatus: Jag tror inte ens en enda promille av läsarna av den här bloggen är sverigedemokrater så du sår på hälleberget...

  SvaraRadera
 8. Vem har pratat om Sverigedemokrati? Denna erfarna journalists alster går inte att publicera i Sverige under eget namn och om du läser så märker du tydligt att hon har en oerhörd erfarenhet och skicklighet, både vad gäller skrivande och grävandet.

  Man kan rösta på vad man vill och läsa många olika, färgade texter, anser jag. Att bara läsa det som man själv "håller på", vad det nu må vara, utvecklar knappast tankegångarna. Särskilt inte som det mesta som publiceras i Sverige är anstruket av i princip samma åsiktsströmningar.

  Då denna journalist skriver ur en annan synvinkel kan det vara nog så intressant för folk att få uppleva hur texter gestaltar sig som inte passerat det ordinarie åsiktsfiltret i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Cavatus: Är inte detta sverigedemokraters åsikter så vet inte jag... och det är klart att alla åsikter går att publicera under eget namn. Se på mig! Jag är också journalist och skriver alltid under eget namn. Det är bara fegisar som inte gör så.

  SvaraRadera
 10. Det ingår naturligtvis i SverigeDemokraternas falska och ömkliga självbild som missförstådda sanningssägare som nekas demokratiska "rättigheter". "Rättigheter" som de för övrigt förvägrar andra meningsmotståndare.

  Nej, de är mest patetiska som finns just nu i svensk politik. Slår in öppna dörrar och för liv. "Lite ull för så mycket skrik, sa kärringen som klippte grisen" skulle passa.

  SvaraRadera
 11. Out of Africa-teorin har ju ifrågasatts nu, den kanske inte alls stämmer. Ett politiskt korrekt-paradigmskifte kanske är på gång.

  SvaraRadera
 12. Anonym 11.47: Du menar det här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ut_ur_Afrika-hypotesen

  Spelar det någon roll? Vi tillhör samma art och har mer lika dna än olika schimpansflockar i Afrika. Vi är alla människor. Eller tycker inte du det?

  SvaraRadera
 13. Släkt med Finska adeln.....Von der pahlen, Svinhuvud...Mannerheim, yes ett helsicke gäng det här! kan vara sant eller inte, vem vet, men omöjligt är det inte. Från von der pahlen härstammar hela bunten finska adelsläkter.

  SvaraRadera