söndag 28 februari 2010

Vi har våra rötter hos en indian i Guatemala

Eller har vi det? Hur ska jag kunna ta reda på detta? Jo, jag håller på att undersöka det där med att vi härstammar (till någon procent) från en indian, som sägs ha kommit från Guatemala, slav, som togs med över Atlanten av spanjorer, som träffade en spanjorska och gifte sig med henne och de rymde i sin tur till Sverige.

En omvänd Kinta Kunte-historia. Ni vet den där boken, som heter Rötter skriven av Alex Haley och hur han följer spåren tillbaka till Afrika. I vårt fall skulle vi då följa bakåt i våra förfäders spår tillbaka till Guatemala för 400 år sedan.

Än så länge har jag inte kommit så långt bakåt i tiden, men det sägs att detta genetiska arv har slagit igenom i en indiansk sjukdom, som både en av mina morbröder och en kusin har fått: stenmage.

För min morbrors del trodde läkarna att det var cancer och de tog bort hela magen på honom, så han kunde bara äta flytande eller barnmat resten av livet. Min morbror dog 1993.

Min kusin har också fått denna diagnos. Läkarna trodde där också att hon hade magcancer, men när hon levde efter två år så sade de att det måste ha varit något annat. Hon lever alltså än och har berättat att denna sorts ärftlighet kan gå vidare i "tjugofem nedstigande led" och om vi räknar bakåt då så hamnar vi på 1500-talet ungefär.

Prover har skickats till USA och där har bekräftats att detta är en sjukdom som indianer har. För vår släkt kan det vara bra att veta, för vi själva, våra barn och barnbarn kan också drabbas av den.

Jag jobbar vidare med att ta reda på allt om detta. Och det blir en bok så småningom med titeln I Ormbärarens tid.

Ormbäraren är en stjärnbild på himlen, som solen passerar igenom i början av december varje år. Men denna stjärnbild räknas inte in i zodiaken för då skulle den inte bli så jämn och fin, som den nu är. Med 30 grader i varje stjärnbild.

Men varje år i december står solen där och som av en händelse är jag född just då.

5 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Stenmage. Undrar vad för sjukdomar indianerna mer hade. Om dom hade några. Dom åt ju bara bra mat. När spanjorerna kom med sina sjukdomar dog ju indianerna som flugor. Bara barnen blev kvar och dom kan ju inte överleva själva. Kul det här med stjärnorna. Det är nog inte slump att just du blev född då.

  SvaraRadera
 2. Jo och motsatsen har vi aldrig hört... att dom kunde ge sjukdomar till dom vita. Mycket som är omvänt i min släkt tydligen...

  Vet inte om det är en slump att jag föddes i början av december, men nog känns det som att det här är mitt jobb nu - att skriva, vilket jag har övat på mycket i mitt liv- och jag är bra på att ta reda på saker också...

  Och den här boken kommer att bli min gåva till släkten, helt klart, inte bara till mina barn och barnbarn, utan till alla andras barn och barnbarn också... de som lever och de tillkommande.

  Men det finns tradition på det också för min farmors mormors far var biskop i Bergen i Norge och han har skrivit dagbok (tryckt och utgiven och jag har den, fast jag kan inte läsa den, för svårt på norska med gammal stil). Så allt går igen... för min första bok var ju en dagbok... Ett Sekel av Tystnad du vet... :) Livet är märkligt...

  SvaraRadera
 3. Du ligger tvåa och jag trea på Newsmill! Etta ligger Beltran. Fy fan vad vi gör det bra! Hurra för oss!

  SvaraRadera
 4. Helena: Jovisst vi är bäst... i går låg jag tom etta ett tag... gäspar dock en smula, även om det är kul att se :)

  SvaraRadera
 5. Gäspar också! Vem bryr sig egentligen. Det är en rolig lek. I alla fall bättre att ligga i topp mot att aldrig synas. Eller hur?

  SvaraRadera